Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Globus Sandžak

Islamski kulturni centar Grac: Tražimo ostavku ili smjenu muftije Dudića

Islamski kulturni centar Grac u Austriji obratio se reis-ul-ulemi IZ u BiH Husein ef. Kavazoviću, predsjedniku Sabora IZ u BiH Safetu Softiću, predsjedniku Sabora IZ u Srbiji Hajru Tutiću i članovima Vijeća muftija IZ u BiH sa zahtjevom da aktuelni muftija IZ-e u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić podnese ostavku ili bude smijenjen.

Taj zahtjev je upućen zbog, kako je navedeno u javnom obraćanju, podsticanja nasilja protiv džamije u Gracu.

Kako se navodi u javnom reagiranju Islamsk kulturni centar Grac – Austrija, saopćenjem Mešihata IZ u Srbiji od 03.10.2019. godine u kojem se džamija u Gracu u Austriji karakteriše kao „mesdžid-u-dirar“ te se dovodi u kontekst sa kur’anskim ajetom Et-Tevbe 107 u kojem u prevodu značenja stoji: „A oni koji su džamiju sagradili da bi štetu nanijeli i nevjerovanje i razdor među vjernike unijeli, pripremajući je za onoga koji se protv Allaha i njegova poslanika još prije borio – sigurno će se zaklinjati: “Mi smo samo najbolje željeli” – a Allah je svjedok da su oni pravi lažljivci.“

“Podsjećamo Vas cijenjena ulemo da je „mesdžid-u-dirar“ džamija za koju je poslanik a.s. naredio da se sruši i da se njeni ostaci zapale, što su muslimani i učinili. Ovakvo direktno podsticanje na nasilje protiv naše džamije je nedopustivo te ne smije ostati bez posljedica i bez najoštrije osude”, stoji u saopćenju.

Ukazuje se da bi predsjednik Mešihata IZ u Srbiji, institucije koja je na svojoj službenoj internet stranici izdala pomenuto saopćenje za javnost, muftija Mevlud Dudić morao iz moralnih razloga podnijeti ostavku i preuzeti odgovornost “za ovaj čin kojim se ugrožava sigurnost ove Božije kuće te mnogobrojnih vjernika i drugih zainteresovanih osoba, kao odraslih tako i velikog broja djece, koji svakodnevno posjećuju ovaj sakralni objekat”.

“Ukoliko to ne učini, tražimo od Vas njegovu smjenu kao i Vašu osudu podsticanja nasilja protiv naše džamije. U nadi da ćete se ovom alarmantnom pitanju hitno posvetiti i postupiti shodno našem zahtjevu, upućujemo Vam iskrene selame”, stoji u zahtjevu koji ispred Islamskog kulturnog centra Grac potpisuje Mehdi Makić.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) je uoči održavanja Reformatorske konferencije (REFKO 2019), koja se u Gracu održala 4-6. oktobra ove godine, saopštenjem najoštrije osudio održavanje tog skupa, navodeći da iza njega stoje pojedinci koji nisu u sistemu Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji, “koji su oteli Islamski centar u Gracu od čestitih vjernika i donatora”.

U tom saopštenju je navedeno da je ovaj skup “pokušaj nelegalnog organiziranja paralelne tvorevine slične onoj koja je 4. oktobra 2007. instalirana agresijom na Islamsku zajednicu u Srbiji, na dan koji su organizatori u Gracu izabrali za datum osnivanja svoje parazajednice”.

“Paravjerska tvorevina čije se formiranje najavljuje nije ništa drugo do Mesdžidu dirar, koji se u kur’anskoj suri Et-Tewbe spominje kao džamija razdora i štete, čiji je cilj razjedinjavanje Bošnjaka u dijaspori i njihovo odvraćanje od džemata koji su u sistemu Islamske zajednice, kao i od matice Bosne i Sandžaka”, navedeno je iz IZuS.

Mešihat IZuS je ovaj skup označio kao “nečasan čin” a učesnike da džamiju u Gracu vrate Islamskoj zajednici i vjernicima, te da se i oni vrate u okrilje jedinstvene Islamske zajednice sa sjedištem u Sarajevu.

Mešihat IZ-e Sandžaka, Rijaseta IZ-e Srbije, je ranije saopštio da je u Islamskom centru u Gracu održana Reformatorksa konferencija (REFKO 2019) koja se kao svojom glavnom temom bavila pitanjima Islamske zajednice Bošnjaka u dijaspori.

Na tom skupu tokom posjete džematima u Austriji učestvovao je sandžački muftija Senad ef. Halitović, a među istaknutim bošnjačkim intelektualcima bio je i univerzitetski profesor Ferid Muhić. Učesnici konferencije (REFKO 2019) posjetili su Gradsku kuću,Vijećnicu austrijskog grada Grac i tom prilikom susreli se sa izaslanicom gradonačelnika, Ingrid Heiberger.

Predsjednik Islamskog kulturnog centra u Gracu Mahdi Mekić je u izjavi za medije, obraćajući se u ime organizatora, naveo da je cilj konferencije okupiti Bošnjake dijaspore, i to one koji vole i gaje svoj islamski identitet.

“Povezati te Bošnjake međusobno, te sa onima iz njihove rodne grude koji se o njihovoj sudbini brinu, ponuditi platformu za dijalog i razmjenu mišljenja, davati impulse, usvajati konstruktivne prijedloge, pokretati inicijative, te prezentirati usvojene zaključke odgovornim pojedincima i institucijama iz vjerskog, političkog i društvenog života Bošnjaka kako u domovinskim zemljama tako i širom svijeta“, poručio je Makić.

Povezane vijesti