Aktuelno Novi Pazar Prijepolje Sandžak

Ispraćeni maturanti “Sinan begove” medrese u Novom Pazaru i “Bakije-hanume” medrese u Prijepolju

Defileom na gradskom šetalištu i svečanom akademijom u Kulturnom centru Novi Pazar sinoć je na svečanosti u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice Srbije i Mešihata Islamske zajednice Sandžaka ispraćena 411., odnosno 9. generacija maturanata “Sinan begove” medrese u Novom Pazaru i 7. generacija medresantica “Bakije-hanume” medrese u Prijepolju.

Novopazarsku Sinan-beg medresu ove godine je završilo deset mladića, a žensku medresu u Prijepolju dvanaest djevojaka iz svih mjesta u Sandžaku i šire.

Uz učenje sura iz Kur’ana i ilahija priređen je vjerski program. Na prikazanom video snimku emitovan je kratak sadržaj o svakom medresantu i medresantici, njihovim biografijama i porukama iz medrese.

Muftija sandžački Senad ef. Halitović je u obraćanju na svečanosti prenio selame predsjednika Uprave za vjerske poslove- Diyaneta Republike Turske Ali Erbaša rekavši da je obostrana želja da se sarađuje i radi na putu hajira i dobra i da će za studente iz Sandžaka biti olakšano da u Turskoj zaokruže svoje obrazovanje.

“Od naših maturanata smo čuli da je njihova želja da nastave obrazovanje, većina njih u Turskoj. Srednje škole i univerittei u Turskoj su za nas otvoreni i svi studenti sa našom preporukom će biti prihvaćeni, onda i posebno uvaženi. Nisu to samo islamski fakulteti već i drugi smjerovi. Naša briga je kako i gdje da školujemo našu djeci i omogućimo im ono što je najbolje za njih. Turska je prava destinacija, odnosno naša braća u Turskoj”, rekao je muftija Halitović naglasivši da je veliki sevap podučiti čovjeka znanjem.

Ukazao je da se u islamu znane ne računa znajnje samo kao informacija već da je znanje ono znanje koje se praktijuje i čuva u srcu.

“Dakle vjeruje se, a zatim se na tim temeljima, ispravnim informacijama, se sprovede u djelo”, istakao je sandžački muftija.

Direktori dviju medresa, Haris Holić i Nadir Dacić su na svečanosti predstavili ove obrazovne instituje ali ukazali na njen značaj za opće obrazovanje koje nude i njihov znajač za društvo

Najboljim učenicima, Bajramu Nicević iz “Sinan-beg” medrese i Elmi Memović iz “Bakije-hanume medrese” u Prijepolji su tradicionalno uručene posebne Plakete medresa.

Novopazarski horovi “Isa-beg” i “Stambol” su tokom vjerskog programa, zajedno sa učenicima medersa, nastupili sa izvedbama ilahija.

Na Svečanoj akademiji su pored učenika medresa i njhivih roditelja i nastavnika, kao i imam i muderisa prisutvovali reisu-l-ulema IZ-e Srbije Sead ef. Nasufović, osnivač Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin, predstavnici lokalnih samouprava i javnog života u Sandžaku.

Povezane vijesti