Aktuelno Društvo

Ispraćeni maturanati i maturantice 507. generacije Medrese Gazi Isa-beg

Svečanom akademijom u sportskoj hali Pendik u Novom Pazaru, u utorak 30. aprila, ispraćeni su maturanati i maturantice 507. generacije Medrese Gazi Isa-beg.

Na svečanosti su pored roditelja, rodbine, prijatelja i nastavnika maturanata prisustvovali predstavnici Islamske zajednice u Srbiji (IZuS), predsjednik Mešihata muftija Mevlud ef. Dudić, izaslanik Reisu-l-uleme IZ-e u Bosni i Hercegovini Seid ef. Eminović, pomoćnik direktora Uprave za odnose s crkvama i vjerskim zajednicama Vlade Republike Srbije Ferid Bulić, narodni polsnlanik Muamer Zukorlić i predstavnici Stranke pravde i pomirenja (SPP).

Na akademiji je, uz učenje sura iz Kur’ana i izvedbi ilahija, priređen vjerski program. Pojedinačno, predstavljeni su svi svršenici muške i ženske medrese.

Direktora Medrese Rešad ef. Plojović uručio pohvalnice najboljim maturantima: Ajši Mekić, Emini Suljović i Almiru Preljeviću.

“Kvalitetno obrazovanje mora biti naša dužnost”, poručio je Plojović u svom obraćanju.

On je “Priznanje uzornim roditeljima” uručio Ibrahimu i Džemili Murić.

Na svečanoj akademiji govorili su pomoćnik direktora Uprave za odnose s crkvama i vjerskim zajednicama Vlade Republike Srbije Ferid Bulić, izaslanik Reisu-l-uleme IZ-e u Bosni i Hercegovini Huseina ef. kavazovića, Seid ef. Eminović, narodni poslanik i lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić i predsjednik Mešihata muftija Mevlud ef. Dudić.

Dudić je uručio nagrade najboljim maturantima: Amini Ljajić, Maidi Halilović i Ammaru Kapidžiću. On je rekao da je ova medresa najbolja od svih medresa jer je radila u teškim okolnostima i iznjedrila je velike i uspješne ljude u svim sferama društva.

“Ona je dragulj Islamske zajednice, sa svojim odjeljenjima u Novom Pazaru, Rožajama i Preševu i niko joj nije uspio oduzeti slobodu već opstaje na budžetu dobrih muslimana”, naglasio je muftija Dudić.

Kako je najavljeno na svečanosti najboljim učenicima Amini Plojović i Muju Bećiroviću nagradu će dodijeliti Reisu-l-ulema na Maturalnom danu svih medresa u Sarajevu.

Dovu na kraju skupa proučio je muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

Nakon što je njen rad prestao u septembru 1946. godine Gazi Isa-beg medresa u Novom Pazaru, iz polovice 16. vijeka, je svoj rad obnovila u septembru 1990. godine“ Kao izraz poštovanja i uvažavanja svih prava koja žena u islamu uživa, 1996. godine počela je sa radom ženska medresa u Novom Pazaru, a 2001. godine otvoreno je odjeljenje te ženska medrese u Rožajama.

Izvor i foto: Medresa Gazi Isa-beg

Povezane vijesti