Aktuelno Društvo

IZ-a u Srbiji potvrdila da je porušila berbernicu

Medžlis Islamske zajednice Novi Pazar Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) potvrdio je da je rano jutros porušila berbersku radnju u ulici 1. maj u Novom Pazaru.

Kako je navedeno “građevinska služba Islamske zajednicegodine otklonila nelegalno podignuti objekat na vakufskom zemljištu u dvorištu Arap džamije radi izvođenja predviđenih restauratorskih radova”.

“Sve tvrdnje korisnika tog objekta o navodnom vlasništvu nad ovim vakufom su neistinite sa ciljem pokušaja otimanja vakufske imovine”, saopštila je Islamska zajednica u Srbiji predočivši i faksimil posjedovnog lista na taj objekat.

Berberska radnja vlasništvo porodice Dugopoljac, u ulici 1. maj u Novom Pazaru, porušena je tokom noći od strane, za sada, nepoznatih osoba.

U objektu je uništen kompletan inventar, a na mjestu događaja od jutros su policija, vlasnik radnje s porodicom i građani.

Vlasnik radnje, poznati novopazarski berberin, Ramiz Dugopoljac rekao je za SNews da su predstavnici Islamske zajednice u Srbiji nekoliko puta vršili pritisak na njega, zahtjevajući da se iseli iz objekta.

On je kazao da ga je o rušenju radnje jutros, oko sedam, sati obavijestila policija.

“Radim na ovom mjestu punih 45 godina, moj otac je ovaj lokal kupio i preveo ga u sud i kataster. Plaćam porez na imovinu. Oni su pokušali da me isele odavda i ja sam ih dva puta prijavljivao policiji. Lokal se vodi na mene. Saradnici Muamera Zukorlića su mi prijetili. Fahir Hamzagić me je, kao njihov pravni zastupnik, nekoliko puta zvao na neke razgovore. Vršili su pritisak da se iselim ali kako da se iselim iz svog lokala”, rekao je Dugopojac.

Porodica Dugopoljac pozvala je građane Novog Pazara da u 15 sati dođu kod porušenog objekta i na taj način izraze solidarnost prema njima.

– Divlji portal podiže tenzije

U međuvremenu su se na divljim portalimima bliskim stranci Muamera Zukorlića pojavili navodi da je danas oko 13 sati nepoznato lice kamenicom razbilo prozore na prostorijama Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Taj neregistrovani portal je ojavio da je grupa građana, izmanipulisana od strane zlonamjernih pojedinaca iz redova politike “za 15 sati najavljen protest protiv Islamske zajednice, a tim povodom se okupljaju članovi Islamske zajednice naplatou Mešihata u cilju odbrane u slučaju da dođe do novih napada.

Policija i pravosudni oragni se još nisu oglasili povodom ovih događaja.

Povezane vijesti