18 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Srbija

Izbori za vijeća nacionalnih zajednica 13. novembra

Srbijanska ministrica za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Gordana Čomić raspisala je danas, za 13. novembar 2022. godine, izbore za članove nacionalnih vijeća nacionalnih zajednica.

Čomić, koja je u Palati Srbije potpisala odluku o raspisivanju izbora za članove 23 nacionalne manjine, navela je da će oni biti birani neposredno ili putem elektorske skupštine.

Ona je objasnila da će u nedjelju, 13. novembra, na neposrednim izborima biti birani članovi vijeća 19 nacionalnih manjina, dok će četiri manjine – goranska, makedonska, hrvatska i crnogorska biti birane putem elektorske skupštine.

Ministrica je pozvala pripadnike nacionalnih manjina da nastave da se upisuju u poseban birački spisak do 27. oktobra, kada se taj spisak zaključuje i kada će se znati tačno koliko pripadnika nacionalnih manjina izlazi na izbore za članove nacionalnih vijeća 13. novembra.

Važno je, kako je naglasila, da svaki pripadnik nacionalne manjine svojom voljom ode do svoje opštine i iskaže zahtjev da bude upisan u poseban birački spisak da bi mogao slobodno da bira svoje predstavnike u nacionalo vijeće, kao i da nacionalna vijeća podstaknu upis u poseban birački spisak.

Na izborima 13. novembra ove godine biće birnoa po 35 vijećnika za Bošnjačko nacionalno vijeće, kao i nacionalnog vijeća Mađara i Roma. Po 29 članova slovačke nacionalne manjine, 23 člana vlaške, po 19 članova iz bugarske, bunjevačke i rusinske, po 15 članova iz grčke, egipatske, ruske, njemačke i slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne manjine, dok će se 15 članova goranske, po 23 člana makedonske i crnogorske nacionalne manjine i 29 članova Nacionalnog vijeća Hrvata birati putem elektronske skupštine.

Redovni izbori za članove nacionalnih vijeća nacionalnih manjina održavaju se svake četiri godine, koliko, prema Zakonu o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina, traje mandat jednog saziva nacionalnog vijeća.

Zakonom je propisano da se redovni izbori za članove svih nacionalnih vijeća, pa i za članove prvog saziva nacionalnog vijeća, održavaju istovremeno, odnosno istog dana.

Postoje dva načina izbora članova nacionalnih saveta – putem neposrednih izbora i putem elektorske skupštine.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: