Aktuelno Crna Gora Društvo

Izvještaj Reportera bez granica potvrdio tendenciju urušavanja medijskih sloboda u Crnoj Gori, policija odlučna da zaštiti novinare

Povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, Centar za građansko obrazovanje (CGO) iz Podgorice saopštava da je ovaj datum i prilika da se ukaže na sve lošiju situaciju kad je riječ o slobodi medija, ali i da se ponovo pozovu institucije da ulože suštinske napore kako bi se postavili osnovi za unaprijeđenje položaja medija i novinara u Crnoj Gori.

Iz CGO naglašavaju da je posljednji izvještaj Reportera bez granica potvrdio tendenciju urušavanja medijskih sloboda u Crnoj Gori.

“Treba naglasititi i da se Crna Gora pominje u uvodnom dijelu indeksa koji je rezervisan za primjere država u kojima stanje u ovoj oblasti izaziva posebnu zabrinutost. Evropska komisijaje u svom Izvještaju iz 2018 konstatovala danije postignut napredaku ostvarivanju slobode medija, a to se potvđuje i u JUFREX analizi eksperata Savjeta Evrope, urađenoj uz podršku Evropske komisije, koja detaljno elaborira medijsko zakonodavstvo i brojne problema na samoj medijskoj sceni”, ističu iz CGO.

Neriješeni napadi na novinare, uz posljednji brutalni na napad na novinarku Oliveru Lakić prije godinu dana, kako ističu, predstavljaju opominjuću slika ambijenta u kojem novinari djeluju.

“Svjedočili smo i partijskom zauzimanju RTCG-a koje je poništilo nezavisnost javnog servisa- prvo kroz politički motivisane i nezakonite smjene nepodobnih članova Savjeta, a kasnije i kroz zloupotrebu projekta koji je EU finansirala a CGO sprovodio kako bi se nezakonito smijenila tadašnja generalna direktorka RTCG Andrijana Kadija i direktor TVCG Vladan Mićunović, a što je potvrđeno i sudskim presudama. Posljedica je i današnja uređivačka politika informativnog programa RTCG-a koja ne ispunjava zakonom propisane djelatnosti javnog servisa – zadovoljavanje demokratske, društvene, obrazovne, kulturne, i druge potrebe od javnog interesa svih segmenata crnogorskog društva, obezbjeđivanje ostvarivanja prava i interesa građana i drugih subjekata u oblasti informisanja, bez obzira na njihovu političku, vjersku kulturnu, rasnu ili polnu pripadnost (član 2, Zakon o nacionalnom javnom emiteru RTCG)”, saopšteno je iz NVO Centar za građansko obrazovanje u prijestolnici Crne Gore.

Dodaje se i da “dugogodišnje izbjegavanje Agencije za elektronske medije (AEM) da dosljedno primijeni Zakon o elektronskim medijima uz netransparentno i diskreciono finansiranje medija iz javnih fondova koje Vlada odbija da uredi adekvatno, a na šta CGO ukazuje godinama, kreiralo je nelojalnu konkurenciju na medijskom tržištu”.

Konatatiraju i da to sve kreira ogromna ograničenja u ostvarivanju osnovne uloge medija kao čuvara demokratije kroz objektivno, blagovremeno i istraživačko izvještavanje.

“Javni je interes da se mediji i novinari u Crnoj Gori bave činjenicama, a ne manipulacijama i klevetama, da budu otporni na političke i druge pritiske štiteći profesiju”, zaključuju iz CGO i predočavaju da će u okviru svojih mogućnosti nastaviti da stimuliše dijalog na ove teme, ali i da doprinosi potrebnom unaprijeđenju okvira za slobodan rad medija.

Uprava policije je odlučna i sposobna da zaštiti bezbjednost novinara

Prepoznajući značaj koji mediji imaju u društvu kao jedan od prioriteta rada Uprava policije MUP-a Crne Gore je odredila zaštitu lične i imovinske sigurnosti novinara i stvaranje bezbjednog ambijenta za profesionalno i nesmetano obavljanje novinarskog poziva.

Uprava policije Crne Gore je danas, na Svjetski dan slobode medija, saopštila da preduzima brojne aktivnosti u borbi protiv svih oblika narušavanja slobode izražavanja, koja je zagarantovana Ustavom Crne Gore i u svom radu je kao prioritet postavila istrage i potpuno rasvjetljavanje svih napada na novinare, medije i njihovu imovinu, kao i preventivno djelovanje u cilju omogućavanja nesmetanog obavljanja novinarskog poziva u Crnoj Gori.

“Uprava policije je u koordinaciji sa drugim nadležnim organima odlučna i sposobna da zaštiti bezbjednost novinara i njihovu imovinu, što je u prethodnom periodu i pokazala. Angažovani su svi raspoloživi resursi na zaštiti bezbjednosti novinara o čemu govore i postignuti rezultati, a s tim u vezi je u Sektoru kriminalističke policije određen policijski službenik visokog ranga koji u kontinuitetu koordinira svim policijsko – tužilačkim aktivnostima u ovoj oblasti na teritoriji Crne Gore, navode iz crnogorske policije.

Takođe, dododaje se, u svim centrima bezbjednosti određena su po dva policijska inspektora kriminalističke policije koji su nosioci ovih aktivnosti na teritorijama svoje nadležnosti.

Na ovaj način, navodi se, Uprava policije u svom radu preduzima preventive i represive aktivnosti, a sveukupno djelovanje je od strane predstavnika Savjeta Evrope ocijenjeno kao izuzetno pozitivan i jedinstven pristup na prostoru Jugoistočne Evrope.

Ocjenjuje se i da je ovaj način djelovanje prepoznat kao prvi slučaj sveobuhvatnog tretiranja ove problematike od strane policijskih službi u regionu.

Podsjeća se da su prethodnoj godini na teritoriji Crne Gore registrovana četiri krivična djela u kojima su bili oštećeni predstavnici medija i policija je sva četiri djela rasvijetlila i procesuirala nadležnim tužilaštvima.

U prva tri mjeseca 2019. godine nisu registrovana krivična djela na štetu novinara niti je bilo napada na njihovu imovinu koji se mogu povezati sa njihovim profesionalnim radom. Registrovana su dva događaja koje je policija procesuirala prekršajnim prijavama zbog izvršenih prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru.

“Prepoznajući važnost proaktivnog pristupa, Uprava policije učestvuje u regionalnom projektu u organizaciji Kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici na temu zaštite i bezbjednosti novinara, čija se puna implementacija očekuje tokom godine. U tom smislu, već su planirane određene aktivnosti na planu izrade procjene rizika u odnosu na predstavnike medija, obuke policijskih službenika koji su zaduženi za preventivno – represivne aktivnosti u ovoj oblasti i nabavka određenih materijalno – tehničkih sredstava uz podršku Savjeta Evrope i Evropske unije”, predočio je Tim za odnose s javnošću Uprave policije Crne Gore.

 

Povezane vijesti