Aktuelno Politika Sandžak

Jusufović: Saradnja sa SDA Sandžaka na dobrobit Bošnjaka i svih građana jer Sandžak jeste i naša kuća

Član predsjedništva i dugogogodišnji funkcioner Sandžačke demokratske partije (SDP) Mirsad Jusufović rekao je na Skupštini SDA Sandžaka da su vremena kada su te dvije stranke bili neprijatelji zauvijek prošla i da samo saradnjom SDP i SDA Sandžaka mogu da idu naprijed.

Obraćajući se na svečanom dijelu skupštine SDA Sandžaka, povodom 29 godine od osnivana i rada, Jusufović je, uputivši čestitke ispred SDP-a istakao da “nije šala i nije lahko, malte ne trideset godina, se boriti na političkoj sceni u ovoj država koja, znamo, nije nešto posebno bila opredeljena da poštuje prava manjina”.

“SDA jeste jedna od prvih stranki koja se zalagala za prava bošnjačkog naroda. Odnos naše dvije stranke je bio ovakav i onakav. Na svu sreću, hvala dragom Bogu taj odnos je danas mnogo bolji nego što je bio prije deceniju, deceniju i po. Danas uspjevamo da sarađujemo na dobrobit svih građana Novog Pazara, na dobrobit Bošnjaka, jer Sandžak jeste i naša kuća, Novi Pazar jeste centar tog Sandžaka. Ako ovde u Novom Pazaru imamo stabilnu koaliciju, stabilnu saradnju onda će u cijelom našem regionu biti bolje”, poručio je on.

Naglasio je da dolazi iz političke partije koja ne želi da ima neprijatelje, koja želi da ima partnere i koja, kako je podvukao, može da ima političke protivnike koji su tamo negdje, ali svakako ne neprijatelje.

“Mislimo da su vremena kada smo bili neprijatelji jedni drugima zauvijek prošla i da samo saradnjom koja je napisana i potpisana, deklaracijom koju su potpisale SDP i SDA Sandžaka možemo da idemo naprijed. U ime SDP-a vam čestitatm ovaj jubilej, to je u neku ruku i naš jubilej. Tad je osnovana ta prva partija Bošnjaka i želim vam puno uspjeha u daljem radu”, naveo je Jusufović u obraćanju ispred više od osamsto zastupnika, članova i simpatizera SDA Sandžaka.

Na skupštini SDA Sandžaka održanoj u nedjelju, povodom 29. godišnjice osnivanja i rada stranke, usvojena su Platforma za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak i Osnovni elemenati bošnjačke nacionalne politike za koje postoji najviša moguća saglasnost bošnjačkog naroda.

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin u svom govoru pozvao je članstvo i zastupnike stranke da pozovu sve iz drugih bošnjačkih stranaka ka zajedničkom cilju. On je najavio da će nastaviti saradnju sa Sandžačkom demokratskom partijom (SDP), čiji je osnivač Rasim Ljajić, kako bi popravili politički i svaki drugi ambijent za sve građane u Sandžaku.

On je najavio da je cilj SDA Sandžaka u narednom periodu da na budućim izborima formira zajednički nastup bošnjačkih stranaka.

“Cilj nam je da formiramo bošnjački poslanički klub u Skupštini Srbije, u Skupštini Srbije, Skupštini Sandžaka i da nakon ulaska u skupštine, sa ostalim poslanicima Srbima i Crnogorcima formiramo sandžački poslanički klub”, poručio je Ugljanin.

Povezane vijesti