Aktuelno Društvo Globus Srbija

Ko stoji stoji iza izvoza srpskog oružja u Saudijsku Arabiju-Jemen?

Potpredsjednik Narodne stranke i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) Zdravko Ponoš izjavio je da iza izvoza oružja iz Srbije u Saudijsku Arabiju, koje preko posrednika završava u Jemenu, stoji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a ne samo Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

„Jemen je država pod embargom za uvoz naoružanja i ne sme da se radi to što radi srpska vlast, bez obzira što oni misle da to čine za dobro svojih odnosa sa predstavnikom neke sile“, naveo je Ponoš u pisanoj izjavi, objavila je Beta, a prenosi list Danas.

On je istakao da stvari koje rade srpske vlasti navode na pitanje da li one Srbiju svode na nivo jednog od emirata Ujedinjenih Arapskih Emirata.

„Da li je Vučić emir, da li će mu vlast biti nasledna i kuda ovo vodi?“, upitao je Ponoš.

Foto: vs.rs, list “Press”, arhiv

Ponoš je naveo da je u firmi preko koje je oružje krenulo iz Srbije jedno od vodećih imena Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova.

„Branko Stefanović bio je neuspešni kafanski muzičar, a njegov sin Nebojša Stefanović bio je neuspešan student dva fakulteta i na kraju je po diplomu došao na biletarnicu Sava centra. Nisu oni preko noći postali toliko pametni da bi ođednom bili veoma uspešni trgovci oružjem u svetu. Zato sam sasvim uveren da iza ove operacije stoji Vučić“, naveo je Ponoš.

On je dodao da je portal Arms voč (Arms watch) argumentovano naveo kako je srpsko oružje stiglo islamističkim grupama u Jemenu, gde je u toku vjerovatno najveće stradanje civila u ovom momentu na planeti.

„Civili u Jemenu stradaju od srpskog oružja, koje je tamo stiglo preko posrednika, koji su građani moćnih država“, naveo je Ponoš.

Podsjetio je da je predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić 14. septembra 2018. godine ukazao da je od 2016. godine do prošle godine u Saudijsku Arabiju izvezeno oružje u vrijednosti od 220 miliona dolara, a da je jedna od najvećih firmi koja se tim poslom bavi GIM, u vlasništvu Gorana Todorovića, koji je u poslu trgovine oružjem sa Brankom Stefanovićem.

Potpredsednik Narodne stranke i bivši načelnik Generalštaba VS je objasnio da je trgovina naoružanjem vrlo delikatno pitanje i podrazumjeva poštovanje međunarodnih obaveza i embarga tamo gde je uveden, kao i da se obezbeđivanje transparentnosti i suzbijanje korupcije, jer je to oblast koja u neuređenim sistemima brzo „proklizava“ u stanje visoke korupcije, što se upravo događa u Srbiji.

– Ministartsvo odbrane: Neodgovorni političari iznose neistine radi sticanja najjeftinijih političkih poena

Povodom zlonamernih i netačnih izjava Vuka Jeremića u emisiji „Novi dan“ na TV N1, a u vezi sa izvozom naoružanja preduzeća „Krušik“, radi istinitog obaveštavanja javnosti ističemo da preduzeće „Krušik” ne izvozi naoružanje i vojnu opremu u Jemen.

Ministarstvo odbran Srbije oglasilo se juče saopštejem ističući da “ovakvi navodi neodgovornih političara nisu samo zlonamjerni već i nanose direktnu štetu svim zaposlenima u Odbrambenoj industriji Srbije, lažima joj narušavajući izvozne potencijale”.

Napominju da Ministarstvo odbrane učestvuje u procesu kontrole izvoza naoružanja i vojne opreme (NVO) i robe dvostruke namjene (RDN) kao jedno od četiri ministarstva i organa državne uprave koje daje svoju saglasnost na pojedinačni zahtjev za izdavanje dozvole za izvoz NVO i RDN, u skladu sa svojim nadležnostima.

“Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je nadležna institucija za izdavanje dozvola za izvoz NVO, nadzor i kontrolu, kao i praćenje realizacije po izdatim dozvolama”, stoji u saopštenju u kojem se naglašava da je Republika Srbija, prema kriterijumima transparentnosti u izvozu naoružanja i vojne opreme, već nekoliko godina među prvih pet država u svijetu rangiranih na listi Barometar transparentnosti koju objavljuje organizacija “Small Arms Survey” sa sjedištem u Ženevi.

Ministarstvo odbrane Srbije, kako stoji u saoppštenju, poziva neodgovorne političare koji suprotno podacima referentnih svjetskih organizacija iznose neistine radi sticanja najjeftinijih političkih poena, da sa time prestanu jer nanose štetu građanima Srbije.

– Luftika: Dokumenti, otpremnice, mejlovi, fakture

Na sajtu luftika.rs je objavljen analitički tekst autora Aleksandra Ivaniševića u kojem se nizom dokumenata, fotografija i fakta pokrepljuju navodi o prodaji srpskog oružja borcima ISIL-a. SNews prenosi dio u kojem se decidno govori o vrsti oružja i kanalima prodaje.

Islamska država je 27. jula objavila propagandni video iz Jemena u kojem se pojavljuje oružje iz Srbije koje je poručila Vlada SAD. U sekvenci od 5 sekundi, na minama se jasno vide oznake – 82 mm M74 HE KV (K je oznaka za Krušik a V za Valjevo). Ovi brojevi se poklapaju sa specifikacijama iz ugovora i otpremnica poslatih iz Krušika.

Kako je Gaytandzhieva objavila, Pentagon je 2017. razvio program Task Force Smoking Gun, u kojem je najpre koristio aerodrom Podhum kod Rijeke u Hrvatskoj za skladištenje oružja iz Srbije i transport na Bliski istok. Radi se kupovini okružja sa oznakom „non US-standard“, što znači da američke trupe ne mogu da ga koriste (zbog različitih kalibara) i da je predato trećoj strani. Minobacačke mine i rakete iz Srbije, ISIS trenutno koristi u Jemenu za granatiranje škola, bolnica i drugih civilnih objekata.

Pre toga, Vlada SAD je počela sa kupovinom srpskog oružja za Bliski istok početkom 2016, ali preko britanskog dilera oružjem Lina Timkla. O tome svedoči mejl koji je Timkl 21. januara poslao na elektronske adrese „marketing“, „prodaja“ i „development“ Krušika. Generalni direktor Krušika u to vreme je bio Mladen Petković, član i kadar Vučićeve SNS.

Foto: luftika.rs

Britanski trgovac traži od Krušika „najbolju cenu“, sa kratkim rokom isporuke za veliku količinu oružja. U objavljenoj dokumentaciji, Timkl otkriva da je kupovina za američku firmu Sierra Four Industries, a da plaćanje obavlja njegova firma Imber Enterprises iz UK.

U pismu iz Krušika izražavaju zabrinutost zbog toga što oružje ide preko Rumunije, a nema dokaza da će u Rumuniji ostati, i kažu da će im biti potrebno mišljenje Ministarstva finansija. Nigde dalje ne pominju takvu zabrinutost i kupovina je nastavljna. Ministar finansija je u to vreme bio Dušan Vujović u Vladi Aleksandra Vučića.

Zanimljiv je i podatak da je razlika u ceni koju je britanski ugovarač platio Krušiku i onog što je naplatio američkoj firmi 4,5 miliona dolara.

Lažne rute

Kupovina je nastavljena i početkom 2017, kada je američka kompanija Alliant Techsystems LLC poručila od Jugoimporta 105.150 minobacačkih granata „za potrebe Vlade SAD“. Ugovoreno je da mine budu isporučene u Lejk Siti, SAD, ali je u poslednjem trenutku od srpske strane zatraženo da oružje transportuje u Afganistan umesto u Ameriku. Cena po jednoj minobacačkoj mini od 82 mm je 76,50 dolara.

U kontigentu iz aprila 2018. bilo je 52.736 mina od 82 mm i 2.500 mina od 120 mm. Transport je, prema izmeni zahteva američke strane, ognazovan na liniji Beograd-Kabul-Baku. Neki kontigenti su re-eskportovani preko aerodroma Burgas u Bugarskoj. Slučajno ili ne, u istom videu koljača ISIS pojavljuju i automatske puške AR-SF, proizvedene u Bugarskoj.

Svaki kontigent se doprema letovima Silk Way Airlines, kompanije koju je Vlada SAD ovlastila za to. Kako je ustanovila nezavisna komisija Senata SAD, kontigenti se u tajnosti istovaraju u Bakuu i u vazduhoplovnim bazama Prince Sultan i Incirlik, gde su planirana sletanja iz tehničkih razloga. Kako je utvrđeno, avioni bez tovara potom odleću na finalno (zvanično) odredište.

Srpski izvoz oružja ima više kanala i dilera čije uloge država pokušava da sakrije. Tako je BIRN objavio dokumenta koja dokazuju da značajnu ulogu u prodaji mina i raketa ima Branko Stefanović, otac ministra policije Nebojše Stefanovića, takođe Vučićevog poslušnika. Stefanović igra važnu rolu u firmi koja dobija mine i rakete po povlašćenim cenama, nižim i od one koju dobija Jugoimport. (https://luftika.rs/srbija-izvoz-oruzja-jemen/)

Balkanska istraživačka mreža BIRN je takođe objavila niz dokumenata koji, ako su autentični, državu Srbiju povezuju sa izvozom oružja u Jemen. Jedan od tekstova na tu temu objavljen je i na linku https://javno.rs/istrazivanja/otac-ministra-policije-prodaje-oruzje-saudijcima

Povezane vijesti