Društvo Srbija

Kodeks za inspektore: Umjesto kažnjavanja savjetovanje

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je da je danas na sajtu tog ministarstva objavljen Kodeks ponašanja i etike inspektora, kako bi se podstaklo njihovo preventivno postupanje i efikasnija primjena zakona.

Ministar Branko Ružić je tim povodom istakao da kodeks propisuje da će inspektori promovirati prevenciju i savjetovanje, umjesto kažnjavanja, objasnivši da je cilj da se unaprijedi ugled inspekcije, kao i da se ojača povjerenje privrednika i građana u inspektore.

Prema njegovim rečima, inspektor mora da razume i uvaži privrednika i da teži da pomogne poslovnom uspehu privrednih subjekata, a takođe propisana je i nulta tolerancija na korupciju.

Prema privrednicima i zaposlenima u firmama, inspektor mora da se odnosi profesionalno, sa dužnim poštovanjem, ljubazno, pristojno, obzirno, zainteresovano, angažovano i strpljivo, navodi se u Kodeksu.

Inspektor ne smije da zloupotrebljava svoj položaj i da toleriše korupciju i dužan je da se bori protiv svakog njenog oblika.

Kodeks ponašanja i etike inspektora usvojila je Koordinaciona komisija za inspekcijski nadzor, a počeo je da se primenjuje od ove godine, navodi se u saopštenju.

Povezane vijesti