Aktuelno Društvo Novi Pazar

Komisija o medijskim projektima u Novom Pazaru

Komisija koja će usvojiti prijedloge projekata za sufinansiranje iz Budžeta grada radi ostvarenja javnog interesa u medijima danas bi trebalo da donese i saopći tu odluku.

SNews nezvanično saznaje da se na taj konkurs prijavilo oko tridesetak medija i njihovih izdavača, te da su neki mediji aplicirali sa po nekoliko projekata.

Na sajtu lokalne samouprave Novog Pazara juče je objavljeno Rješenje u kojem je navodeno da će komisiju činiti Slobodan Radičević, na prijedlog Medijske koalicije (NUNS, UNS, NDNV, Lokal press i Anem), Zoran Marjanović na prijedlog RAB-a i Radojica Mali, kojeg je predložio COMNET.

“ComNet” je, kako piše na zvaničnom sajtu, udruženje elektronskih medija sa područja Vojvodine i sjedištem u Subotici, a predložilo je da u Komisji bude Radojica Mali koji je jedan od članova RAB Srbija (neprofitno udruženje posvećeno poboljšanju položaja radio stanica u Srbiji sa sjedištem u Beogradu). Mali, kojeg određene za člana Komisije u Novom Pazaru, kako stoji na svaničnom sajtu RAB Srbija je “predsjednik Disciplinske komisije. Radio BC Info, Bela Crkva”.

Prema propozicijama javnog poziva članove Komisije imenuje gradonačelnik Novog Pazara od kojih je većina iz reda nezavisnih stručnjaka za medije i medijskih radnika koji nisu u sukobu interesa i ne obavljaju javnu funkciju.

Sekretar komisije, kako stoji u Rješenju je Besar Hadžić, zaposlen je u Gradskoj upravi Novog Pazara.

U svojstvu posmatrača Komisije je Fahrudin Kladničanin kojeg su delegirale NVO iz Novog Pazara Akademska inicijativa “Forum 10”, “Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda” i Nezavisno udruženje novinara Vojvodine.

Rok za dostavljanje projekata na Konkurs koji je raspisalo Gradsko veće Novog Pazara trajao je osam dana i istekao je u četvrtak, 20. decembra. Grad Novi Pazar je iz budžeta za ovu godinu u svrhe finanisranja medijskih sadržaja izdvojio 52,6 miliona dinara.

Nakon raspisivanja Konkursa, dopunom je precirirano da sredstva koja se mogu odobriti po projektu iznosi najmanje 120 hiljada dinara, a najveći iznos je 48 miliona dinara.

Nakon izbora prijedloga od strane Komisije odluku o izabranim projektima treba da donese Gradsko vijeće Novog Pazara.

Povezane vijesti