Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Komisije za projekte NVO člana komisije izdvojile 2.862.200 dinara

Komisija Grada Novog Pazara za sufinansiranje medijskih sadržaja u 2019. godini.(Foto: arhiv, SNews)

Udruženje građana Akademska inicijativa “Forum 10” iz Novog Pazara će, za pet odobrenih projekata, od srbijanskog Ministarstva kulture i informisanja, ove godine biti sufinansirano sa 2.862.200 dinara ili sa nešto više od 24 hiljade eura, pokazuju rezultati konkursa za sufinansiranje projekata medijskih sadržaja i projekata organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima, kao i projekata kojima se doprinosi unapređjenju profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja u 2019. godini.

Akademskoj inicijativi “Forum 10” je, pojedinačno, u odnosu na sve ostale medije i organizacije iz Novog Pazara i Sandžaka koje su učestvovale na ovim konkursima, odobren najveći iznos novca za usvojene projekte. Iza ove NVO je RTV Novi Pazar kojoj su odobrena tri projekta i blizu 1,5 miliona dinara.

Zastupnik tog udruženja Fahrudin Kladničanin iz Novog Pazara bio je član Komisije za izbor projekata u oblasti javnog informisanja u 2019. godini Ministarstva kulture i informisnja, tačnije Komisije za izbor projekata proizvodnje medijskih sadržaja namenjenih osobama sa invaliditetom.

On je, kako je zvanično navedeno, u tu komisiji postavljen na prijedlog Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i za sada široj javnosti nije poznato da li je on bio u sukobu interesa i da li je na neki način mogao da utječe na izbor projekata i iznos odobrenih novčanih stredstava.

Zastupnik Akademske inicijative “Forum 10” i član Komisije za izbor projekata u oblasti javnog informisanja u 2019. godini Ministarstva kulture i informisnja Republike Srbije Fahrudin Kladničanin (Foto: arhiv, Medija centar Beograd)

Udruženje građana na čijem čelu je Kladničanin je dobilo milionska sredstva za projekte sufinansiranje medijskih sadržaja za televizuju, radio, internet medije, multinacionalne i projekata organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima, kao i projekata kojima se doprinosi unapređenju profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja u 2019. godini.

– “O dekonstrukciji patrijarhata,  identitetskim politikama i postmoderni”

Na osnovu sprovedenog Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za televizije u 2019. godini tom udruženju građana iz Novog Pazara osnovanom 2012. godine za projekat „Prevent – prepoznavanje, prevencija i suprostavljanje nasilnom ekstremizmu koji vodi ka terorizmu i radikalizaciji mladih u lokalnim zajednicama“ iz državnog budžetabiće dato 951.200,00 dinara

Na osnovu sprovedenog Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za radio u 2019. godini za projekat “Igle iz sanduka –razgovori na frekvenciji o dekonstrukciji patrijarhata, identitetskim politikama i postmoderni” dobiće 550.000 (radio), a za projekat pod imenom Odgovor zajednice -aspekti razumevanja, suzbijanja i prevencije nasilnog ekstremizma i radikalizacije 350.000 (internet mediji).

Rezultati Konkursa za sufinansiranje projekata organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima, kao i projekata kojima se doprinosi unapređenju profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja u 2019. godini pokazuju da će Akademskoj inicijativa Forum 10 za projekat “Stručni skup: “Fenomen odgovornosti i svakodnevnica lažnih vesti” iz kase Ministarstva kult ure i informisanja biti izdvojeno 401.000 dinara

U grupi “multinacionalni projekti” Akademska inicijativa Forum 10 je za projekat “Pregled- integrativni procesi i strategije nacionalnih manjina” dobiti 640.000 dinara, pokazuju rezultati Konkursa.

Kako je objavio novopazarski Radio Stoplus iz kase ministarstva pet projekata Akademske inicijative “Forum 10“ biće sufinansirana sa oko 2,8 miliona dinara, a tri Radio televizija Novi Pazar sa oko 1,5 miliona dinara.

“Osim njih po dva projekta udruženja Lokal medija plan i portala A1 biće sufinansirana sa po oko 1,3 miliona dinara, a udruženja „Journalistic plan“ sa oko 800 hiljada dinara. Ministarstvo je odobrilo i sufinansiranje projekta Agencije za video produkciju i veb dizajn Emedia group sa 350 hiljada dinara. Komisija je odbila sufinansiranje projekta radija Sto plus iz oblasti informisanja osoba sa invaliditetom”, navedno je sajtu tog radia.

Podsjećamo da je Fahrudin Kladničanin u svojstvu posmatrača bio član komisije Grada Novog Pazara za sufinansiranje medijskih sadržaja u 2019. godini. Najviše sredstava, 45,6 miliona dinara ili oko 386 hiljada eura dodjeljeno je RTV Novi Pazar, što je skoro devedeset procenata od ukupnih sredstava koja su bila predviđena za sufinansiranje medijskih projekata budžetskim sredstvima Novog Pazara.

Povezane vijesti