Aktuelno Politika Regija

Kosovo dobilo novu vladu

Nakon višesatne skupštinske rasprave sa 66 glasova večeras je izglasana nova Vlada Republike Kosovo.

U Vladi premijera Kosova Albina Kurtija biće 15 ministara i 33 zamjenika ministara.

Ranije danas budući premijer Koosva Albin Kurti je je u svom ekspozeu najavio da će se nova vlada zalagati za red, zakon i bezbjednost, da će raditi na pripremama za unaprjeđenje Kosovskih snaga sigurnosti u vojsku, uvesti obavezan vojni rok od tri mjeseca, te najavio provjere u policiji, tužilaštvu, carini i ostalim agencijama, piše RTK2 prenoseći tekst Radia Slobodna Evropa.

Kazao je da će buduća vlada raditi na kažnjavanju ratnih zločina tako što će usvojiti potrebno zakonodavstvo o ratnim zločinima, genocidu i zločinima protiv čovečnosti i agresije. Takođe je najavio i formiranje Instituta za ratne zločine.

Kurti je obećao reforme i u obrazovanom sistemu kako bi ga unaprijedio kao i povećanje budžeta za zdravstvo. Takođe je rekao da će njegova vlada štedeti javni novac, podržavati mala i srednja preduzeća, braniti radnike i formirati Razvojni fond čija će osnova biti privatizacioni fondovi.

Dodao je da će budžet Kosova u njegovom mandatu dostići vrijednost od tri milijarde eura. Najavio je da će reorganizovati šemu poljoprivrednih subvencija i grantova, da će nova vlada nuditi stalne obuke za nastavno osoblje, da će poseban prioritet biti tretiranje zagađenog vazduha.

Istakao je da će Srbiji uvesti recipročne trgovinske, ekonomske i političke mjere i izrazio spremnost da nastavi dijalog o normalizaciji odnosa, najavljujući formiranje jedne sveobuhvatne ekipe u političkom, etničkom, društvenom i profesionalnom smislu za taj proces.

„Ne smatram da sam najpametniji, sveznajući ni najhrabriji u ovoj državi. Taj sam ko sam jer sam zajedno sa drugima. Ovih dana navršava se 23 godine aktivnosti u politici. Danas sam ovdje pred vama 23 godine kao opozicionar. Dijeli me samo jedno vaše glasanje od okončanja moje političke karijere kakva je bila do sada. Oni koji su me voljeli kao opozicionara, vjerujem da treba da me vole sada i kao dio vlasti, oni koji me nisu voljeli kao opozicionara, imaju veliku šansu da okončaju karijeru“, kazao je Kurti na kraju svog obraćanja narodnim poslanicima.

Na osnovu vladajućeg programa Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova u koji je Radio Slobodna Evropa imao uvid, dijalog sa Srbijom vodiće premijer na osnovu ustavnog mandata, i to o bilateralnim odnosima, uključujući pitanje nestalih, ratne odštete i okupacije, sukcesije bivše SFRJ.

Na osnovu programa predviđena je i skupštinska rezolucija, odnosno platforma za dijalog o principima na osnovu kojih bi dijalog treba da se odvija.
Navodi se i da dijalog ne može da se vodi o pitanjima kao što su teritorijalni integritet, suverenitet zemlje, unutrašnja regulacija i funkcionalnost zemlje, unitarni karakter ili stvaranje treće vlasti za naselja sa srpskim stanovništvom. Takođe se predviđa revizija i primena dosadašnjih sporazuma.

Kurti je predstavio i sastav nove vlade:

Zamjenici premijera – Avdulah Hoti (DSK) i Haki Abazi (PS)

Ministarka pravde – Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu – PS)

Ministar vanjskih poslova i dijaspore – Gljauk Konjufca (Glauk Konjufca – PS)

Ministar finansija i transfera –Besnik Bisljimi (Besnik Bislimi – PS)

Ministar zdravstva – Arben Vitia (PS)

Ministar evropskih integracija – Bljerim Reka (Blerim Reka – PS)

Ministar ekonomije, rada i strateških investicija – Rozeta Hajdari (PS)

Ministar unutrašnjih poslova i javne uprave – Agim Veljiu (Agim Veliu – DSK)

Ministar odbrane – Anton Ćuni (Anton Quni – DSK)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja – Besian Mustafa (DSK)

Ministarka obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija – Hikmete Bajrami (Hykmete Bajrami – DSK)

Ministarka kulture, omladine i sporta – Vljora Dumoši (Vlora Dumoshi – DSK)

Ministar infrastrukture i životne sredine – Ljumir Abdiđiku (Lumir Abdixhiku – DSK)

Ministar za administraciju lokalne samouprave – Emilija Redžepi (Nova demokratska stranka – ispred bošnjačke zajednice)

Ministar za zajednice i povratak – Dalibor Jevtić (Srpska lista)

Ministar regionalnog razvoja – Ivan Milojević (Srpska lista)

Za izglasavanje Vlade potreban je 61 od ukupno 120 glasova u Skupštini Kosova. Pokret Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova, koji su u nedjelju postigli sporazum o zajedničkoj vladi, ukupno imaju 58 poslanika. Srpska lista koja ima 10 poslaničkih mandata izjasnila se da neće podržati Kurtijevu vladu, dok se podrška očekuje od pojedinih poslanika iz nevećinske, nesrpske zajednice, kojih je ukupno 10.

Inače, četiri mjeseca od prevremenih parlamentarnih izbora, Pokret Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova konačno su postigli sporazum o zajedničkoj vladavini. Pregovori o raspodjeli odgovornosti trajali su najduže, a dogovor je postignut dan prije glasanja u Skupštini.

Na osnovu sporazuma o formiranju vlasti, nova vlada Kosova imaće dva zamjenika premijera, 15 ministarstva, što je za šest manje od prethodne vlade.
Samoopredjeljenje i DSK rukovodiće sa po šest ministarstva, a tri će pripasti manjinskim zajednicama, kako je Ustavom i predviđeno. Raniji plan je bio da nova vlada ima 12 ministarstva.

Srpska lista, koja broji 10 poslanika, je međutim nakon razgovora sa Beogradom odlučila da ne podrži vladu Albina Kurtija, jer, kako su obrazložili, “vjeruje samo Beogradu”.

Ambasadori i predstavnici nevladinih organizacija sa Kosova takođe su prisustvovali sednici skupštine koju je održala vlada.

Na Kosovu su 6. oktobra 2019. održani vanredni parlaentarni izbori.

Povezane vijesti