Aktuelno Politika Regija

Kosovo: Samoopredjeljene Albina Kurtija osvojilo najviše glasova

Prema preliminarnim rezultatima Exit Poll RTK i Prištinskog instituta PIPOS za vanredne parlamentare izbore na Kosovu, najviše glasova je osvojio Pokret Samoopredeljenje sa 28.1 posto, na drugom mjestu je Demokratski savez Kosova sa 27.9 a treća je Demokratska partija Kosova sa 25.8 posto glasova, objavila je RTK.

Koalicija Alijansa za budućnost Kosova ( AZBK) i Sicijaldemokratska partija osvojila je 12.3, dok je Koalicija Socialdemokratska inicijativa, Alijansa za novo Kosovo i Partija pravde osvojila 5.8 posto glasova.

Predsednik PSD-a Shpend Ahmeti rekao je da je rezultat izbora jasan i čestitao Pokretu Samoopredeljenja i Demokratskom savezu Kosova.

“Iako Centralna izborna komisija još nije prebrojala sve glasove, rezultati su gotovo jasni. Bez obzira ko pobjedi, iskoristiću priliku da čestitam pobejdniku, bilo da je to pokret Samoopredeljenja ili Demokratski savez Kosova“, izjavio je Ahmeti, prenosi RTK2.

Ahmeti se takođe zahvalio glasačima, članovima i pristalicama i svima onima koji su im pružili podršku.

– Srpska lista osvojila deset mandata u Skupštini Kosova

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić, saopštio je večeras da je ta lista na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima osvojila preko 98 posto glasova u svih 10 opština sa srpskom većinom, a time i svih 10 mandata rezervisanih za srpsku zajednicu u Skupštini Kosova.

Rakić je večeras u obraćanju u centru severnog dela Mitrovice rekao, da su u pitanju preliminarni rezultati, da se može desiti manje procentualno pomeranje, ali da je prema njihovim podacima, SL osvojila svih 10 mandata.

On je iznio i podatke da je Srpska lista u Severnoj Mitrovici osvojila 98,07 glasova, SLS 0,47, PKS 0,76 i koalicija “Sloboda” 0,7 posto glasova.

„Proglašavam pobedu srpskog jedinstva i srpske sloge. Ovo je pokazatelj u koga Srbi veruju, Srbi veruju našoj državi Srbiji, našem predsedniku Aleksandru Vučiću“, rekao je Rakić.

Rakić je istakao da SL želi da se zahvali pre svega odgovornim ljudima koji žive na prostoru Kosova, koji su kako je rekao, pokazali veliku odgovornost i ozbiljnost i shvatili važnost ovih izbora.

„Ovi izbori znače bolju budućnost srpskog naroda, i ne samo Srba već i Goranaca, Bošnjaka, Roma, Aškalija i svih drugih dobronamernih ljudi“ dodao je on.

Ocenio je i da je ovo poraz EU, jer kako je rekao, kada EU poziva svoje zemlje članice na jedinstvo, onda je to demokratija, a kada na jedinstvo srpski narod pozivaju Aleksandar Vučić i Srbija, to nije demokratija.

Prema podacima Centralne izborne komiisje Kosova na izborima je izašlo više od 800 hiljada birača ili 44,17 od ukupno građana sa pravom glasa.

Na Kosovu su u nedjelju održani 7. parlamentarni izbori.

Povezane vijesti