19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija Zanimljivosti

Krijumčarili 12 violina, od kojih je najstarija iz 1872. godine

Srbijanski carinici su na graničnom prelazu Horgoš, prema Mađarskoj, u saradnji sa policijom, 5. juna 2022. godine spriječili pokušaj da zemlju napusti 12 neprijavljenih violina, od kojih je najstarija iz 1872. godine.

Foto: Uprava carina Republike Srbije

Nesvakidašnji pokušaj krijumčarenja otkriven je u ranim jutarnjim sati kada je na prelaz pristigao putnički kombi, mađarskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 39-godišnji  državljanin Srbije.

“Na pitanje carinika upućeno vozaču i putnicima kombija koji su se iz Bečeja uputili u Frankfurt, da li imaju nešto da prijave, svi su izjavili da sa sobom nose samo lični prtljag, dok je vozač prijavio i jednu pošiljku koju je primio na prevoz. On je carinicima rekao da nije proveravao šta se u toj pošiljci nalazi, zbog čega je uslijedio detaljan pregled. Ubrzo je utvrđeno da se u pomenutoj torbi, koju je vozač u Subotici primio na prevoz do Frankfurta, nalazilo čak 12 upotrebljavanih violina, od kojih su neke antikvitetni primjerci”, saopštila je Uprava carina Srbije.

Foto: Uprava carina Republike Srbije

Dodaje se da u torbi prepunoj violina našlo i tri instrumenta iz 1872, 1936 i 1948. godine. Violina iz 1872. godine, stara 150 godina, na sebi ima oznaku ”Les Fits de J. Tournier Paris”.

S obzirom da je riječ o specifičnoj robi, nije bilo moguće na licu mjesta utvrditi vrijednost, već će ona biti poznata nakon stručnog vještačenja.

Foto: Uprava carina Republike Srbije

Iz Uprave carina podsjećaju da su vozači odgovorni za robu koju preuzimaju na prevoz, pa je samim tim od suštinske važnosti da pregledaju sadržaj pošiljaka prije nego što prihvate da ih prevezu.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: