16 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika Tutin

Kučević: U budžetu Srbije nema mjesta za sredine sa bošnjačkom i albanskom većinom

Na današnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srbije narodna poslanica SDA Sandžaka Selma Kučević govorila je o prijedlogu Budžeta Republike Srbije za 2022. godinu, navodeći da je neprihvatljiv za sve gradjane i područja u Srbiji.

Selma Kučević i Mirsad Hodžić, SDA Sandžaka

Kučević je na početku kazala da se moraju prihvatiti decentralizacija i regionalizam kao rukovodeći princip u smislu vođenja i zvanične državne politike i njenog odnosa prema određenim područjima u našoj zemlji.

“U skladu sa tim, smatram da je bilo neophodno da se u državnom budžetu posebno pozicioniraju područja i regioni u kojima su nedovoljno razvijene opštine i da se kroz određene afirmativne mjere u odnosu na njih pokuša uravnotežiti ekonomski izuzetno neuravnotežen položaj i status koji ne odgovara našem navodnom zalaganju za ravnopravnost i zaštitu interesa svih građana. To se, prije svega, odnosi na Sandžak i Preševsku dolinu. Slučajno ili ne u tim područjima upravo žive pripadnici nevećinskog naroda, odnosno pripadnici nacionalnih manjina koje predstavlja naša opoziciona poslanička grupa”, poručila je ona.

Govoreći da je opština Tutin prema prosečnoj starosti stanovništva najmlađa opština u Republici Srbiji, ona je konststovala da postoji apsolutna nebriga ove države i zapostavljenost upravo područja i opština gde ima najviše mladih ljudi.

Kao primjer navela je da opština Tutin nema gradsku sportsku halu, kao ni školsku u okviru dvije osnovne škole u gradskom području, ali da je projekat odobren od strane Kancelarije za upravljanje javnim ulaganja (KUJU), koji je zbog povlačenja finsijskih sredstava usled pandemije, obustavljen u postupku javne nabavke.

Dodala je da je projektima predviđena sanacija, adaptacija i rekonstrukcija objekata Gimnazije i Tehničke škole, koje pohadja preko 1100 učenika, a odobreni su od strane Kancelarije za upravljanje, a takodjer i projekat izgradnje zatvorenog bazena.

“Dom zdravlja sa dispanzerom izgrađen je 1980.godine i zahtjeva obimnu rekonstrukciju, u smislu sanacije, rekonstrukcije i zamjene dotrajalih elemenata.Opština Tutin je izdvojila veoma značajna sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije za sve ove projekte, ali su stopirani usled pandemije kovida 19. S toga mene zanima kada ćemo moći barem okvirno da očekujemo realizaciju istih”, istakla je Kučević.

Osvrnuvši se na Sjeničko jezero i seoski turizam u ovoj opštini, konstatovala je da potencijali nisu čak ni približno iskorišćeni, te da je u njihov razvoj neophodno mnogo više ulagati.

Narodna poslanica je izrazila razočarenje činjenicom da Ministartsvo omladine i sporta nikada do sada nije pokazalo interesovanje za projekte u Sjenici, iako je i Sjenička opština među najmlađim u zemlji, u kojoj je, podsjetila je, jedini Nacionalni biatlon centar u regionu.

“Za to vrijeme, država podržava izgradnju objekata na Zlatiboru, a reprezentacija Srbije u zimskim sportovima je maltene sastavljena od sportista iz Sjenice”, kazala je i dodala da je Ministartsvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržala određene projekte opremanja Ski centra i Sjeničke kuće, koju aktuelna vlast, ocjenjuje, upravo pokušava diskreditovati narušavanjem autentičnosti i originalnosti objekta.

Ona je zatražila da u razvojnim projektima bude Regionalni centar za razvoj poljoprivrede i sela, jer Sjenička laboratorija ima akreditovanih 37 metoda provjere kvaliteta mlijeka i mesa i proizvoda od mleka i mesa.

“Svima je dobro poznat i projekat unaprjeđenja životnih uslova za građane pograničniih područja sa Bosnom i Hercegovinom u opštini Priboj. Vi znate šta se tamo sve dešavalo i koliko je Bošnjaka bilo žrtava destruktivne politike tadašnjeg državnog režima u zadnjoj deceniji prošloga stoljeća”, podsjetila je Kučević i navela da je Program povratka Bošnjaka i njihovog održivog života u opštini Priboj prekinut 2014. godine, te od tada ništa iz onoga što je država usvojila kao jedan od svojih prioriteta nije realizovano, zaključila je narodna poslanica SDA Sandžaka Selma Kučević.

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: