Aktuelno Društvo Regija

Kurti odao počast u Memorijalnom kompleksu “Adem Jashari”

Premijer Republike Kosovo Albin Kurti, svog prvog radnog dana u Vladi, odao je počast Memorijalnom kompleksu “Adem Jashari” u Prekazu.

U svom obraianju mediijma premijer Kurti je rekao da ‘sloboda koju danas uživamo i ova država koju imamo ukorijenjena je u žrtvi heroja, mučenika i njıhovoj žrtvi”.

„U ovoj zemlji 59 članova proširene porodice Jashari dalo je svoje živote u onome što znamo kao ‘epopeju Oslobodilačke vojske Kosova’, na čelu sa legendarnim komandantom Ademom Jasharijem. Danas se zahvaljujem na dobrodošlici sinu Hamëz Jashariju, gradonačelniku Skenderaja, Bekimu Jashariju “, rekao je premijer Albin Kurti.

Prekazi, kako je dodao premijer Kurti, prva je mjesto izvan Prištine koje je posjetio kao premijera Republike Kosovo.

Podsjećamo da je u opsežnom napadu specijalnih odreda policije MUP-a Srbije 5. marta 1998. godine, u selu Donju Prekaz, kod Drenice, ubijen vođa Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Adem Jašari sa preko 50 članova njegove porodice. U Prekazu je, prema albanskim izvorima osim pripadnika OVK, ubijen i veći broj žena, djece i starijih ljudi (18 žena i 10 djece mlađe od 16 godina. Ovaj događaj je označen kao početak rata na Kosovu, a Adem Jashari je nakon rata proglašen za nacionalnog heroja kosovskih Albanaca.

Povezane vijesti