25 Aprila, 2024
Aktuelno Globus Politika Srbija

Lavrov o otkazivanja posjete Srbiji: EU ne želi da Rusija iskaže podršku projekta Otvoreni Balkan

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedjeljak da su se zemlje koje su zatvorile zračni prostor za njegov let za Beograd željele dodvoravati Evropskoj uniji (EU), koja je, zauzvrat, željela da ga spriječi da iznese stav Rusije u jednoj evropskoj državi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Govoreći na konferenciji za novinare u Moskvi, povodom otkazivanja posjete Beogradu, Lavrov je rekao da se dogodilo “nezamislivo” da je Srbiji oduzeto pravo da vodi međunarodnu politiku.

“Ovo je još jedna vrlo jasna i poučna demonstracija koliko daleko mogu ići NATO i Evropska unija koristeći najniže metode uticaja na one koji se rukovode nacionalnim interesima i nisu spremni da žrtvuju svoje principe, svoje dostojanstvo za pravila koja Zapad nameće umjesto međunarodnog prava”, rekao je Lavrov.

Naglasio da, bez obzira na poteškoće, niko neće moći uništiti odnose Rusije sa Srbijom.

Dodao je da je pozvao svog srbijanskog kolegu Nikolu Selakovića da što prije posjeti Moskvu.

“Pozvali smo Nikolu Selakovića, ministra vanjskih poslova, da u najskorije vrijeme posjeti Rusiju. Nadam se da avion kojim će letjeti, redovni ili specijalni, neće biti podvrgnut još jednoj sramnoj kazni Brisela i njegovih mušterija, koji izgubili svaku pristojnost generalno“, rekao je ministar.

Lavrov je dodao i da EU takođe nije želio da Rusija iskaže podršku inicijativi Beograda za sprovođenje projekta Otvoreni Balkan u interesu unapređenja odnosa između svih zemalja ovog regiona.

“Sada je svima nama očigledno da Brisel, odnosno NATO i EU, žele da Balkan pretvore u svoj projekat koji se zove ‘Zatvoreni Balkan’. U krajnosti, teško je izvući druge zaključke u pozadini onoga što vidimo sada”, rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da je otkazivanje njegove posete Srbiji “u skladu sa evropskom politikom zataškavanja istine.

O mogućem odgovoru Rusije Lavrov je rekao da Moskva nikada neće poduzeti akcije i time komplikovati veze između zemalja.

 

Izvor: AA

Povezane vijesti

%d bloggers like this: