Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Lažna vijest o smrti zločinca Mladića pokrenula pitanje ljudske pravde

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović je, komentarišući špekulacije o navodnoj smrti ratnog zločinca Ratka Mladića koje su se danas pojavile u medijima, ocjenio je da “vijest o navodnoj smrti ratnog zločinca Ratka Mladića još jednom podigla pitanje koliko je ljudska pravda spora, neefikasna i selektivna”.

“Za trenutak smo pomislili da ni zločinac Ratko Mladić nije dočekao presudu Međunarodnog suda govori o sporosti pravde i nedostatku odlučnosti da se kazne oni koji su planirali, organizovali i sproveli genocid nad Bošnjacima. Vrijeme je da se ‘međunarodna zajednica’ prestane praviti slijepa i troma, već da počne sprovoditi pravdu nad onima koji zaslužuju pravednu kaznu kako se genocid i drugi zločini kakvi su činjeni nad Bošnjacima ne bi nikome, nigdje i nikada ponovili, a zločinci obilježeni presudom za sva vremena”, poručio je Imamović.

– Lažnu vijest sa lažnog profila plasirao italijanski novinar

Vijest, ispostavilo se neistinita, koju su objavili brojni mediji ”o smrti ratnog zločinca Ratka Mladića”, objavljena je sa

Nakon što je objavljena sa lažnog Twitter profila zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković brojni mediji su danas objavili vijest da je Ratko Mladić umro.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je to demantovalo ističući da je riječ o lažnom profilu koji nije kreirala ministrica Turković.

”Ministrica Turković je opredijeljena blagovremenom i tačnom obavještavanju javnosti o svim aktuelnim pitanjima koja se tiču rada Ministarstva vanjskih poslova BiH, ali je opredijeljena korištenju zvaničnih kanala za komunikaciju sa javnosti.”

Anadolu Agency (AA) je objavila kako je lažni profil ministrice Turković kreirao je Tommaso De Benedetti, italijanski novinar koji je i objavio neistinu o smrti Mladića.

U izjavi za ”The Guardian” iz 2012. godine rekao je da svjesno kreira lažne identitete svjetskih lidera kako bi ukazao na slabost medija. U prvoj takvoj objavi napisao je da je preminuo tadašnji papa, kasnije je objavio lažnu informaciju o smrti Fidela Castra, itd…

Želio je ukazati, kako je istakao, koliko su društveni mediji nepouzdan izvor za vijesti, ali da ih mediji i dalje koriste zbog njihove potrebe za brzinom.

Povezane vijesti