Home Archive by category Lice dana

Lice dana

Lice dana

Amra Ramović, magistar genetike i bioinžinjeringa, najmlađi doktorant u Srbiji. Amra je rođena 15.03.1993. godine u Beogradu. Osnovnu školu je završila u Novom Pazaru, a srednju u Sarajevu. Fakultet genetike i bioinžinjeringa u Sarajevu upisuje 2011. godine, u junu 2016. godine dobija zvanje magistra genetike i bionžinjeringa. U oktobru 2016. upisuje doktorske studije medicine u Kragujevcu, smjer matične ćelije u biomedicinskim istraživanjima. Od 2017. godine radi kao saradnik na Državnom fakultetu u Novom Pazaru (DUNP), departmanu za biomedicinske predmete i asistent je na predmetima: genetika, molekularna biologija i imunologija. U junu 2018. godine je proglašena od strane Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja za najmlađeg doktoranta u Srbiji. Uključena je u najveći naučni projekat pod nazivom “Identifikacija molekularnih markera za predikciju progresije tumora, odgovora na terapiju i ishoda bolesti”, br #41031. Osim nauke, književnost je njena velika ljubav. U slobodno vrijeme voli da piše.

Lice dana

Selma Mekić, kaligrafkinja i modna kreatorka iz Novog Pazara. Rođena 23.08.1990. godine u Novom Pazaru. Završila medresu Gazi Isa beg u Novom Pazaru i dipomirala na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Beogradu, odsjek za pedagogiju. Radila kao vaspitač, voditeljka ramazanskog programa i evropskog tv magazina na Regionalnoj televiziji Novi Pazar. Bila član hora Isa beg. Imala samostalne izložbe kaligrafije u Novom Pazaru, Tutinu, Novom Sadu, Bijelom Polju, Mostaru, Teheranu i kolektivnu izložbu u Berlinu. Svoj brend ženskih mahrama sa originalnim kaligrafskim vezom započela krajem 2017., godine, a muške ešarpe polovinom 2018., godine. Prvu reviju mahrama i odjevnih predmeta održala početkom 2018., godine u novopazarskom gradskom muzeju Ras. Trenutno živi u Dubaiju i radi kao kaligraf na Global Village-u.

Lice dana

Merisa Nuković, magistrica prava i stručna saradnica Područnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Prijepolju. Merisa je rođena 01.09.1991. godine u Prijepolju, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Nakon završene gimnazije, 2010. godine upisuje Pravni fakultet u Beogradu, na kojem diplomira 2015. godine. U oktobru 2018. godine je uspješno okončala i magistarske studije na istom fakultetu. Stručnu praksu obavila je u Drugom osnovnom sudu u Beogradu, a zatim u Osnovnom sudu u Prijepolju i u advokatskoj kancelariji u rodnom gradu. Bavi se sportom.