Aktuelno Ekonomija Novi Pazar

Ljajić: Novi Pazar čeka 100.000 turista godišnje

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije Rasim Ljajić otvorio je u utorak turističko-pješačke staze na lokalitetu “Gradina”, Pazarište kod Novog Pazara i poručio da je siguran da za dvije godine Novi Pazar može da poveća broj turista sa sadašnjih 20 hiljada na 50 hiljada, a za pet godina da poveća do 100 hiljada turista.

“Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija finansiralo je ovaj projekat u vrijednosti od 12 miliona dinara (više od 101 hiljade eura). Cilj ovog projekta je da se arehološki lokalitet populariše kao atraktivnu turističku destinaciju”, objavljeno je na sajtu Grada Novog Pazara.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac tim povodom je kazao da je uz podršku podpredsjednika Vlade i ministra Rasima Ljajića otvorena pješačka staza od Pazarišta do utvrđenja Gradina.

“Grad će i u narednom periodu, na zadovoljstvo svih ljubitelja istorije i tradicije raditi na očuvanju baštine, jer je Novi Pazar grad sa najviše kulturno- istorijskih spomenika pod zaštitom UNESCO-a. Priznanje EDEN kojim smo dobili status izuzetne turističke destinacije Evrope u Srbiji dodatni je podstrek da iskoristimo potencijal za razvoj turizma. U posljednje dvije godine izgrađeno je šest hotela čime su znatno povećani smeštajni kapaciteti, a zabileženo je i znatno veće interesovanje turista. Učinićemo sve da se ova tendencija nastavi”, rekao je Biševac.

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije Rasim Ljajić istakao je značaj ovog važnog spomenika kulture i njegovog turističkog potencijala koji se razvija kroz ovaj projekat.

“Ovo je jedan od najstarijih i najznačajnih spomenika kulture ne samo u Novom Pazaru već i u cijeloj Srbiji. Stari Ras sa Sopoćanima je na listi UNESCO kulturne baštine. Nažalost, ono do sada nije bilo valerizovano kao turistička destinacija. Ovo vojno utvrđenje je po mnogo čemu specifično i sasvim sigurno je da može da bude turistička atrakcija. Ovo je takođe dio takozvane kulturne rute ‘Tranasformanika’. Turisti iz cijelog svijeta posjećuju kulturne spomenike koji se nalaze na ovoj ruti. Dosada je ovo je bio arheološki lokalitet koji nije bio poznat čak ni stanovnicima Novog Pazara. Na ovaj način pokušavamo da ga oživimo kao turističku atrakciju. Novi Pazar ima tu sreću da ima spomenike kulture koji se nalaze na listi UNESCO-ove kulturne baštine”, istakao je Ljajić.

On je pojasnio da ovaj projekat, koji je finansiralo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, čija je vrijednost 12 miliona dinara ima za cilj da ovaj lokalitet učini dostupnim i kroz izgradnjom pješačkih staza i obnovom seoskog puta.

“Dosada je bilo praktično nemoguće doći do ove destinacije. On sada ne samo da je dostupan, nego predstavlja svojevrsan izazov za mlade koji vole da pješače“, poručio je ministar Ljaljić.

– Dovoditi turiste iz Turske u Novi Pazar

On je takođe poručio da je cilj i grada i Vlade Srbije da Novi Pazar pozicioniraju kao turističku destinaciju.

“Aerodrom u Lađevcima koji se otvara krajem juna predstavlja dobar osnov za razvoj turizma. Razgovaramo sa predstavnicima turstičkih agencija iz Turske o otvaranju čarter letova, koji će dovoditi turiste iz Turske u Novi Pazar. Ja sam siguran da za dvije godine mi možemo da povećamo broj turista sa sadašnjih 20 hiljada na 50 hiljada, a za pet godina da povećamo do 100 000 turista. Da bismo to postigli, moramo mnogo više da radimo na promociji. Potreban je jedan organizovani, sistemski pristup“, istakao je Rasim Ljajić.

Turističko-pješačka staza od Pazarišta do Gradine duga je 950 metara i počinje kod obližnjeg restorana, prolazi kroz najatraktivniji dio netaknute priorode, ima karakter umjerene planinske staze i uređena je za posjetioce i turiste. Duž staze nalazi se 7 odmarališta. Na 550 metara od početka staze nalazi se raskrsnica gdje se lijevo može nastaviti glavnom stazom, a desno je alternativna staza i dužini od 350 metara sa jednim odmaralištem.

Duž staze postavljeni su putokazi, rukohvati, zaštitna ograda, edukativno-informativne table do vrha srednjovekovnog utvrđenja Gradina sa koga se pruža prelijep pogleda na planine Goliju, Rogoznu i lokalitet Trgovište. Urađen je put preko Sebečava do lokaliteta Gradina, kao i plato za parking. Tokom maja će biti postavljeno osvjetljenje koje će doprinjeti posebnoj ambijentalnoj cjelini na ovom važnom turističkom mjestu u Novom Pazaru.

Izvor i foto: Grad Novi Pazar

Povezane vijesti