Aktuelno Politika Sandžak

Ljajić: Protesti neopravdani, problemi postoje i treba ih rješavati

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je juče za RTS da su eventualni protesti u Sandžaku neopravdani.

Ljajić je rekao da su protesti neopravdani posebno zbog toga što se, kako je naveo, najavljuju samo nekoliko dana nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjetio Tutin, gdje je dogovorio višemilionske investicije, među kojima je i izgradnja puta Novi Pazar – Tutin.

Ljajić je rekao da je Vučićeva posjeta Tutinu “prvi dolazak nekog predsednika Srbije u tu opštinu u istoriji”.

“Sandžaku je danas preko potrebna stabilnost, koja je preduslov za dalji ekonomski i socijalni razvoj. Niko ne spori da postoje problemi i da ih treba rešavati, ali oni se ne mogu rešiti na ulici, već u institucijma”, rekao je Ljajić.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin je prethodno, u obraćanju medijima, pozvao građane Sandžaka da učestvuju na protestima koje će ta stranka uskoro organizirati. On je istakao da će ti protesti biti održani kako bi građani izrazili nezadovoljstvo sa stanjem u kojem se nalaze i odnosom države Srbije prema njima.

“Pozivamo građane Sandžaka da održe proteste u kojima će da se izjasne, iznesu zahtjev za rješavanje statusa Sandžaka i statusa bošnjačkog naroda koji nije riješen. To je naš cilj”, poručio je Ugljanina, dodavši da 28 godina nije moglo ništa da se ostvari kroz institucije sistema.

Povezane vijesti