4 Oktobra, 2023
Aktuelno Politika Srbija

Ljajićeva SDP Srbije glasa za promjenu Ustava

Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) je saopštila kako smatra da treba izaći na referendum 16. januara i zaokružiti DA.

Kako je danas saopšteno iz te stranke svako društvo koje raspravlja u javnosti da li je potrebno mijenjati ustav kako bi se unaprijedio rad pravosuđa, na dobrom je putu.

“Nedostatak nezavisnosti u sudstvu i prevelika uloga parlamenta prilikom imenovanja u pravosuđu, ustanovljeni su, skoro odmah, nakon usvajanja poslednjeg Ustava, a Venecijanska komisija uočila je i podređenost partijskom rukovodstvu narodnih poslanika, što je bio još jedan argument za predložene izmene”, navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, ne samo zato što je to obaveza Srbije više od jedne decenije, ili zato što je to predviđeno Akcionim planom za poglavlje 23, već zato što je to korak u dobrom pravcu i zato što bi svako odlaganje podrazumjevalo i usporavanje Srbije na evropskom putu.

“SDP Srbije zato poziva građane i građanke Srbije da glasaju za promene i zaokruže DA na referendumu, kako bismo nastavili sa EU integracijama i kako bismo stvorili uslove za unapređenje rada pravosuđa”, stoji u saopštenju.

U Srbiji će 16. januara 2022. godine biti održan referendum radi potvrđivanja Akta o promjeni Ustava koji se odnosi na budući izbor sudija i tužilaca, donesen po preporuci Venecijanske komisije.

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka je saopštila da zbog nacionalističkih prijetnji i uvreda upućenih Bošnjacima neće učestvovati na zakazanom referendumu 16. januara ove godine u Srbiji i povlači sve svoje predstavnike iz referendumskog procesa, saopšteno je na konferenciji za medije te stranke.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: