Aktuelno Politika Turska

Lokalni izbori u Turskoj: U utrci za gradonačelnika Istanbula trenutno vodi sekularistički kandidat

Predsjednik Vrhovne izborne komisije Turske (YSK) Sadi Guven saopćio je da u utrci za gradonačelnika Istanbula, prema preliminarnim rezultatima trenutno vodi kandidat opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Ekrem Imamoglu sa osvojenih 4.159.650 glasova, a da je kandidat vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Binali Yildirim osvojio 4.131.761 glas, objavila je Anadolu Agency (AA).

Guven je novinarima u sjedištu YSK-a u Ankari kazao da je počeo proces ulaganja i razmatranja žalbi na izborni proces na biračkim mjestima.

On je komentirao neizvjesnu utrku za funkciju gradonačelnika Istanbula i kazao da zbog žalbi i prigovora još uvijek nisu obrađeni glasački listići sa 84 birališta.

“Do sada smo političkim partijama dostavili rezultate sa 80 posto birališta. Danas očekujemo da u većoj mjeri završimo taj posao za birališta na kojima ne bude uloženih žalbi. Tu mislim i na Istanbul“, kazao je Guven.

Birači u Turskoj jučer su birali gradonačelnike u velikim gradovima, načelnike općina te gradska ili provincijska i opštinska vijeća. Birači su birali i najniže instance lokalne vlasti u Turskoj, odnosno starješine ili muhtare i vijeća staraca.

Prema preliminarnim rezultatima, AK Parti vodi sa osvojenih 44,42 posto glasova. Na drugom mjestu je najjača opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) sa osvojenih 30,07 posto glasova, dok je na trećem mjestu Partija IYI sa 7,46 posto osvojenih glasova. Partija nacionalnog pokreta (MHP) osvojila je 7,25, a Narodna demokratska partija (HDP) 4,22 posto glasova.

Tursku čini ukupno 81 grad i provincija. AK Partija trenutno vodi u 40, dok je CHP u vodstvu u 20, a MHP u 11 provincija.

– Ko je sekularista Ekrem Imamoglu

Kandidat za gradonačelnika Istanbula sekularističke Republikanske narodne partije (CHP) Ekrem İmamoglu rođen je 1970. godine u Trabzonu (Crnomorska oblast). Diplomirao je menadžment na Istanbulskom univerzitetu i magisrirao studije za Ljudske resurse i menadžment. Od 1992. godine radi u porodičnoj građevinskoj firmi gdje je sada predsjednik Upravnog odbora. Tokom stidiranja je igrao fudbal, a kasnije je bio u upravi Fudbalskog i Košarskaškog kluba Trabzon i Beylikduzu (Istanbul).

Od 2009. godine je predsjednik CHP stranke za općinu Beylikduzu u Istanbul, a na lokalnim izborima 2014. izabran je za predsjednika te općine. Član je više organizacija civilnog sektora, oženjen je i otac troje djece.

Mediji bliski turskim vlastima objavili su krajem 2018. godine da je protiv Imamoglua pokrenuta istraga zbog povezanosti s terorističkom FETO organizacijom. Prema navodima istrage koja se vodi od 2016. godine Imamoglu je finansijski, u iznosu od više od dva miliona lira, pomagao FETO.

Dnevni list “Sabah”, uz navode iz istrage protiv Imamoglua, objavio je i fotografije na kojima je on u društvu sa imamima FETO organizacije koja je u Turskoj, nakon pokušaja vojnog puča, proglašena terorističkom organizacijom.

Prema posljednjim preliminardnim podacima Vrhovsne izborne komisije Turske (YSK) kandidati za gradonačelnike Republikanske partije (CHP) osvojili su većinu glasova u prva tri najbrojnija turska grada, Istanbulu, Ankari i izmiru.

Povezane vijesti