Srbija Zanimljivosti Život

Mađarski glumac kod turskog paše u Beogradu

Mađarski glumac Gabor Egreši (Gábor) Egressy boravio je u Beogradu od 12. aprila do 11.juna 1850. godine i napisao je zanimljiv putopis čiji dio prenosi SNEWS.

„Unutar grada i na teritoriji spoljnih šančeva dunavske obale stanuje oko deset hiljada Turaka. Ovaj dio varoši je u malom prava slika i prilika ostalih turskih varoši. Ima mošeje, minareta, hamame, dućane, kafane, vijugave sokačiće, narod sa čibucima (…)

Grad je moćna tvrđava, kako u pogledu položaja, tako i gradnjom. Gore u citadeli u tričavim drvenim kućama stanuje paša i njegovi bliski. Mima u njoj i jedna mošeja. Dole na dunavskoj obali, unutar zidina tvrđave, stoje kasarne, stovarišta oružja, magazini, jedna mošeja, kafane, dućani i turska posada koja se sastoji od četiri puka otprilike. (…)

Od 1834. godine Turci pojedinci ne mogu posjedovati zemlju u Srbiji. Sultanov ferman je to objavio i sve turske vlasnike u Srbiji odjedared učinio prosjacima. Oni su se, dakle, povukli u krug turskih tvrđava na srpskoj zemlji, gdje otad zarađuju kao dućandžije i nadničari.“

Egreši piše da ga je paša „vrlo prijatno“ primio 5. Juna 1850. godine.

„Brojne čibukhije, kafedžije i druge dvorske sluge odmah su donele hvat i po duge, vitke čibuke od jasminovih stabljika i takumima snabdevene, zatim na velikim srebrnim poslužavnicima, pod zlatom protkanim prekrivačima, crnu kafu i istočnjačke slatkiše. I s velikom spretnošću su služili. Paša se radovao što smo mu postali zemljaci.

Či nađemo lađu koja polazi dole, odmah krećemo na put prema Carigradu.“

Povezane vijesti