Aktuelno Globus Srbija

Međunarodne policijska akcija „Familija”: Zapljenjeno više od tone kokaina, uhapšeno 16 osoba

U okviru međunarodne policijske akcije „Familija“, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, uhapsili su D. L. (1973) iz Sremske Mitrovice i N. Č. (1993), državlјanku Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela neovlašćena proizvodnja i stavlјanje u promet opojnih droga i udruživanje radi vršenja krivičnih djela.

U akciji “Familija”, koju su vodile policije Srbije, Hrvatske i Češke u saradnji sa kolegama iz Švajcarske, Kine, Francuske, Belgije, Slovenije i Italije, a u koordinaciji Evropola, DEA i Fronteksa, ukupno je zaplijenjeno 1.024 kilograma kokaina, dva miliona eura i skupocejni predmeti u vrijednosti većoj od milion eura, dok je ukupno uhapšeno 16 osoba, među kojima su i dvojica državlјana Srbije.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije doprinjeli su operativnim radom i hapšenju u Hongkongu četiri člana ove organizovane kriminalne grupe, od kojih je jedan državlјanin Srbije, a tom prilikom zaplenjen je 421 kilogram kokaina, navode iz MUP-a Srbije.

Takođe, značajan doprinos dali su i u identifikaciji i hapšenju trojice osumnjičenih u Švajcarskoj, koji se terete da su učestvovali u transportu kokaina iz Južne Amerike u Evropu, a tom prilikom u Bazelu je zaplijenjeno više od 600 kilograma kokaina.

Prilikom pretresa iznajmlјenih stanova u Beogradu, koje je koristio crnogorski državlјanin M. D. (1959) koji je uhapšen u Švajcarskoj, policija je pronašla i zaplijenila veću količinu novca različitih valuta i apoena, automobil „audi A8“, 10 luksuznih ručnih satova, falsifikovana dokumenta, četiri pištolјa, prigušivač, devet mobilnih telefona i manju količinu marihuane.

Osumnjičeni D. L. i N. Č. privedeni su Tužilaštvu za organizovani kriminal, nakon čega im je sudija za prethodni postupak odredio pritvor do 30 dana.

Foto: MUP R. Srbije

Povezane vijesti