Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Novi Pazar Srbija

Medrese Gazi Isa-beg suspendovala udžbenike Mustafe Spahića

Uprava Medrese Gazi Isa-beg u Novom Pazaru saopštila je da je na sjednici održanoj u subotu, 2. novembra donijela odluku da se udžbenici autora Mustafe Spahića suspenduju iz Nastavnog plana i programa ove škole.

“U obrazloženju se između ostalog ističe da je riječ o udžbenicima koji su u značajnoj mjeri plagirani kao što je slučaj sa udžbenikom iz Povijesti islama. Drugi razlog suspenzije udžbenika se obrazlaže činjenicom da je moralni kredibilitet autora sporan zbog njegovog javnog ponašanja suprotnog islamskim i etičkim normama, saopštila je Medresa u Novom Pazaru”, saopštila je Medresa Gazi Isa-beg koja djeluje u okviru Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS).

U saopštenju nije navedeno koji se sve udžbenici autora Mustafe Spahića suspenduju iz Nastavnog plana i programa ove škole i koliko dugo su korišteni.

Podsjećamo da je Islamska zajednica u Srbiji (IZuS) 22. oktobra saopštila da je Saboru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini upućen zahtjev da se dugogodišnejm profesoru medrese i hatibu-predavaču Mustafi Mujki ef. Spahiću zabrane nastupi u džamijama i ostalim objektima Islamske zajednice, te de se njegovi udžbenici izbace iz nastavnog programa svih medresa u Islamskoj zajednici.
Taj zahtjev su kako se navodi uputili muftija Mevlud ef. Dudić i muftija Aziz ef. Hasanović, a od reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića su zatražili da se distancira od djelovanja Spahića

Zahtjev da se na narednom zasjedanju u dnevni red uvrsti slučaj Mustafa Spahić bio je upućen predsjedniku Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uz navode da je “Spahić član grupe koja godinama klevetama nasrće na čast i dostojanstvo uglednika Islamske zajednice sa jasnom namjerom njihove diskreditacije, što je kulminiralo nedavnim bezočnim blaćenjem kandidata za izbor reisu-l-uleme dr. Muamera Zukorlića i predsjednika Mešihata IZ-e u Hrvatskoj muftije zagrebačkog Aziza Hasanovića u sarajevskom dnevnom listu Oslobođenje”.

Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića u šetvrtak, 31. oktobra održana je 12. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Na sjednici je razmatrano i usvojeno više odluka među kojima se ne pominje da je bilo riječi o Musstafi Spahiču i ovom zahtjevu.

Istaknuti bosanski islamski učenjak, profesor u medresi, Mustafa Mujki Spahić je za sarajevsko Olsobođenje, od 17. oktobra 2019. godine, u intrevjuu pod naslovom “Zukorlić ima više žena i tjelohranitelja, nego reis ljudi u kabinetu” iznio niz kritika na bivšeg kandidata za reisu-l-ulemu IZ-e u Bosni i Hercegovini, bivšeg sandžačkog muftiju i aktuelnog lidera Stranke pravde i pomirenja (SPP) i poslanika u srbijanskom parlamentu Muamera Zukorlića.

“On prvo bude rektor, pa onda upiše postdiplomski studij, a čim upiše postdiplomski postane akademik”, naveo je.

On je između ostalog iznio stav da Zukorlić posmatra institucije zajednice, organe, tijela, ustanove, pa i IZBiH, u sebi, po sebi i za sebe, te da se Zukorlić udružio sa Šešeljem protiv Ljajića i išao u delegacijama najvišeg nivoa Republike Srbije po arapskom svijetu, još i sa pokojnim Đinđićem i sa Koštunicom.

Zukorlić, inače bivši učenik profesora Spahića u Gazi-Husrev begovoj medresi, je nakon objavljenog intervjua, u reagiranju, za Mustafu Spahića izjavio da je član grupe Fikreta Muslimovića oficira KOS-a (Kontra-obavještajna služba JNA) koja godinama uspješno nagriza bošnjačko i bosansko tkivo sa fokusom na rušenje ugleda i dostojanstva svakog Bošnjaka koji se usudi da izađe iz prosječnosti, a nije u njihovoj službi.

Mustafa “Mujki” Spahić je penzionisani profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi na predmetima historija islama i sociologija, a poznat je kao predavač i intelektualac sa napisanih 18 knjiga.

U martu 1983. godine, uhapšen je i osuđen u grupi od “trinaest muslimanskih intelektualaca” na pet godina zatvora. Iz zatvora u Foči vraća se u Sarajevo 1986. i nastavlja misiju imama, hatiba, i muallima u Sarajevu. Od 1993. godine prelazi u gazi Husrev-begovu medresu za profesora sociologije i historije islama.

Povezane vijesti