Aktuelno Crna Gora Društvo Srbija

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS): Ovog Ramazana planiramo upriličiti 50 hiljada iftara

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) objavio je da ovog Ramazana planira da sa Centrom za humanitarni rad (CHR) Hajrat na području te islamske zajednice upriliči 50.000 iftara.

Pod pokroviteljstvom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji u petak je muftija Mevlud ef. Dudić upriličio iftar u Islamskom centru u Beogradu za džematlije, a u izvještaju sa tog događaja je na zvaničnoj stranici te islamske zajendice je navedeno da se planira upriličiti 50 hiljada, što bi do sada to bio najeći broj organiziran u Srbiji od strane IZ-e ili neke druge organizacije.

Navedeno je da je u Beogradu domaćin iftara bio Sead ef. Šaćirović, prisustvovali su mu i imami Muftijstva beogradsko-novosadskig, a gost iftara bila je i delegacija Rijaseta IZ-e u BiH koju su činili izaslanik Reisu-l-uleme Ismail ef. Smailović – direktor Uprave za vjerske poslove, Mirsad ef. Kalajdžić i dva novinara.

“Od prvog dana pa do danas, a tako će biti do kraja Ramazana, bit će organizirani iftari za najugroženije džemate, posebno u Vojvodini”, rekao je Dudić i zahvalio se svima koji podržavaju ovaj projekat, piše na sajtu Mešihat IZuS.

Prije iftara, muftija Dudić je održao sastanak sa imamima na kojem je prisustvovo i efendija Smailović.
Na sastanku je dogovoren plan i program rada sa posebnim akcentom na organiziranje iftara u džematima.

Za muslimane Loznice (zapadna Srbija) u subotu je upriličen je iftar od strane ove islamske zajednice.

Iftaru je prisustvovala delegacija Mešihata u sastavu Rešad ef. Plojović i Muhedin ef. Latifović, kao i predstavnici grada Loznice.

Kako je navedeno na oficijelnom sajtu Mešihata, u svom obraćanju, Plojović je prisutnima prenio selame predsjednika Mešihata, te kazao da je Loznica jedna u nizu destinacija u Srbiji u kojoj se organizira iftar pod pokroviteljstvom Mešihata, koji je odlučio da ove godine stavi fokus na manje i slabije džemate u Srbiji.

U organizaciji Muftijstva sandžačkog Islamske zajednice u Srbiji u Bošnjačkom kulturnom centru organiziran je iftar za džematlije Petnjice.

“Veliki broj prisutnih poselamio je predsjednik BKZ Almir Muratović, a zatim im je muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević poželio dobrodošlicu i pozvao predsjednika Mešihata Islamske zajednice muftiju dr. Mevlud ef. Dudića, koji je čestitao Petnjičanima i Bihorcima na dostojanstvenoj borbi u očuvanju islama i bošnjaštva na ovim prostorima. Predsjednik Mešihata je također govorio o značaju islamskog bratstva, posebno u Ramazanu”, saopćeno je iz Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Foto: mesihat.org

Povezane vijesti