Aktuelno Društvo Sandžak

Mešihat IZ-e Sandžaka: Visina vitra 100, 400 i 1.000 dinara

Rijaset Islamske zajednice Srbije (IZS), Mesihat IZ Sandžaka je objavio na svojoj stranici da je donio odluku da se vrijednost sadakat-l-fitra odredi strogo prema cijeni artikala koje je Poslanik, a.s., naveo da se dijele na ime ove sadake (milostinje).

Ti artikli su pola sa’a (1.67 kg) pšenice ili pšeničnog brašna, jedan sa’a (3.34 kg) ječma, ječmenog brašna, i jedan sa’a (3.34 kg) suhog grožđa ili hurmi.

“Ovime je šerijat odredio najnižu vrijednost sadekatu-l-fitra, i samim time niko nema pravo zaduživati muslimane više od onoga čime ih šerijat duži, a naravno da šerijat traži da svako uzme u obzir svoj standard ili da da više ako želi. Stoga, Mešihat IZ Sandžaka je donio odluku da se ove vrijednosti vitra, pomenute hadisom, uzmu u obzir pri određivanju najniže skale vitra kako se ne bismo ogriješili prema najširomasnijim članovima našeg društva, a da se ostale dvije skale definišu shodno društvenom standardu našeg prostora”, objavio je Mešihat IZ-e Sandžaka..

Tako da je, kako se ističe, visina sadekatu-l-fitra u prvo skali 100 dinara i ova kategorija je namijenjena za najsiromašnije članove društva koji žele da plate vitre, a nisu u mogućnosti dati više.

“Njihova vitra će biti ispravna, jer su platitli vrijednost namirnice koju je sam Poslanik, alejhisselam, pomenuo”, ukazuje se iz Mešihata IZ-e Sandžaka.

Druga skala je 400 dinara i preporuka je većini vjernika naših prostora, jer ona, kako se pojašnjava, oslikava opšti standard našega društva. Treća skala je 1000 dinara i namjenjena je za vjernike većeg ekonomskog standarda.

U vezi zekata (ar. čišćenje, napredovanje), koja je stroga i peta obaveza muslimana, se podsjeća da je zekat u iznosu od 2,5 posto dati onaj koji je musliman, razuman, punoljetan, posjeduje nisab, odnosno određenu količinu kapitala koji pretijeće iznad osnovnih životnih potreba i dugovanja.

– Treba uzeti u obzir korist za siromahe

“Nisab se odredjuje prema zlatu ili srebru.Nisab zlata je 91.6gra, što u novcu iznosi 3405 evra. Nisab srebra je 641.5 gram., što u novcu iznosi oko 300 evra. Zekat na novac i trgovačku robu se daje ako njena vrijednost dostiže nisab zlata ili srebra. Poštovana braćo, za vrijeme Allahova poslanika, a.s., nisab zlata (91,6g) i nisab srebra (641,5g) su imali istu vrijednost.Danas je ta vrijednost različita pa vidimo da je nisab srebra oko 10 puta manji od nisaba zlata. Postavlja se pitanje po kojoj vrijednosti trebamo odrediti visinu nisaba danas, da li po zlatu ili srebru. Učenjaci hanefijskog mezheba kažu ‘treba uzeti u obzir onu koja je korisnija za siromahe’.Obzirim da je kod nas dugogodišnja praksa da se, postupajući po stavovima drugih pravnih škola, nisab odredjuje prema zlatu, Rijaset IZS je donio odluku da se nisab i dalje odredjuje po zlatu i da ne tereti nikoga da daje zekat ako ne posjeduje nisab u vrijednosti od 3405 evra”, stoji u pojašnjeju Islamske zajednice Srbije.

Rijaset IZS je, kako se dodaje, također donio odluku da da preporuku svakome onome ko posjeduje nisab u srebru (300 eura) da odvoji zekat i podijeli ga.

“Preporuka je da svako ko ima visinu nisaba srebra ili više od toga, da da zekjat u iznosu od 2.5 procenta. Ovim će se mnogo veći broj muslimana uključiti u davanje zekata, svoje imetke ćemo uciniti berićetnijim, a time će i pomoć siromašnima biti”, poručeno je iz Mešihata IZ-e Sandžaka.

Vitar se daje pojedinačno za svakog člana porodice tokom mjeseca ramazana, do početka bajrama. Zekat se može dati tokom cijele godine.

Povezane vijesti