20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Mešihat IZuS: Zamrzavanje statusa ili razrješenje sa funkcije bez saglasnosti za kanditaturu na izborima za nacionalno vijeće

Na vanrednoj proširenoj sjednici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS), održanoj 26.09.2022. godine, odlučeno je da se svim službenicima te islamske zajednice koji su tražili saglasnos za kandidovanje na izborima za nacionalo vijeće zamrzne taj status do završetka izbora, ali i da se razriješe sa položaja oni koji su se bez prethodno dobijene saglasnosti kandidovali na tim izborima.

Foto: mesihat.org

Kako je navedeno na sjednici je razmatrano i aktuelno stanje po pitanju izbora za nacionalna viječa koji će se održati u novembru ove godine, te ulozi Islamske zajednice u ovom procesu.

“Mešihat je donio odluku da se svim funkcionerima i službenicima Islamske zajednice koji su tražili saglasnost Mešihata za učešće na listama zamrzava status do okončanja izbornog procesa, a da oni koji prihvate kandidaturu bez saglasnosti Mešihata budu razriješeni sa funkcija”, saopšteno je na oficijelnom sajtu te islamske zajednice.

Foto: mesihat.org

Mešihat IZ-e u Srbiji je, kako se dodaje, pozvao nosioce i predstavnike svih lista da biračima ponude konkretne programe u cilju unaprjeđenja stanja u oblastima koje su u nadležnosti nacionalnih vijeća, te da kampanje vode uz međusobno poštovanje i čuvanje časti i dostojanstva svakog pojedinca.

Zaključeno je da se “zvaničnim stavovima Islamske zajednice smatraju samo stavovi organa i čelnika Islamske zajednice objavljeni na portalu Mešihata, glasilima Islamske zajednice i drugim medijima, a nikako stavovi i mišljenja pojedinaca iznijeti na društvenim mrežama”.

Foto: mesihat.org

Toj sjednici je, između ostalih, prisustvoa i dugogodišnji predsjednik Sabora, Hajro Tutić, kandidat liste „Jedinstveno za slobodno Vijeće – Stranka pravde i pomirenja – dr. Misala Pramenković“.

Učešće na ovim izborima preko društvenih mreža najavili su doskorašnji funkcioneri Stranke pravde i pomirenja, među kojima i Rukovodilac Ureda za obrazovanje Islamske zajendice u Srbiji, Admir Muratović.

Za sada nije poznato koji su se nosioci funkcija i službenici ove islamske zajednice kandidirali bez saglasnosti Mešihata, niti se to preciizira u saopštenju.

Foto: mesihat.org

Podsjećamo da je aktuelni predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija Mevlud ef. Dudića 2018. godine javno podržao listu Matice bošnjačke na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), čiji je nosilac bio predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić. Dudić je javno, sve do ove sjednice, podržavao stranku Muamera Zukorlića i pozivao vjerniku da njoj daju podršku na prethodnim parlamentarni i lokalnim izborima.

Izbori za nacionalna vijeća manjinskih naroda i zajednica u Srbiji raspisani su za 13. novembar ove godine.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: