Globus Zdravlje

Milioni beba i žena u svijetu umiru zbog izostanka kvalitetne zdravstvene njege

Skoro 30 miliona beba rodi se prije vremena, previše su sitne ili se razbole svake godine i potrebna im je specijalistička njega da prežive, navodi se u novom izvještaju globalne koalicije koja uključuje UNICEF i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO).

“Kada je riječ o bebama i njihovim majkama, prava njega u pravo vrijeme na pravom mjestu može biti od odlučujućeg značaja. Ipak, milioni sitnih i bolesnih beba i žena umiru svake godine iz prostog razloga što ne primaju kvaalitetnu zdravstvenu njegu koja je njihovo pravo i naša je kolektivna odgovornost”, izjavio je Omar Abdi, zamjenik izvršnog direktora UNICEF-a.

Izvještaj, naslovljen kao “Opstanak i uspjeh: transformiranje njege za svako sitno i bolesno novorođenče”, ustanovio je da je među tek rođenim bebama većin njih koje su u riziku od smrti i henfikepa među onima koje pate od komplikacija preranog rođenja, povreda mozga prilikom rođenja, teških bakterijskih infekcija i žutice, od kongenitalnih uvjeta.

Osim toga, finansijski i psihološki efekti po njihove porodice imaju pogubne posljedice po njihov spoznajni, jezički i emotivni razvoj.

Bez specijaliziranog tretmana, brojna novorođenčad iz rizičnih kategorija neće preživjeti prvi mjesec života, navodi se u izvještaju.

U 2017 godini, oko 2,5 miliona novorođenih beba je umrlo, od kojih većina od uzroka koji su se mogli spriječiti. Skoro dvije trećine beba koje preminu rođene su prije vremena. Čak i u slučaju da prežive, te bebe se suočavaju s hroničnim bolestima ili s problemima u razvoju.

Pored toga, oko milion sitnih i bolesnih novorođenih beba prežive s dugotrajnim hendikepom.

Uz odgovarajuću njegu, te bebe mogu živjeti bez većih komplikacija. Izvještaj WHO pokazuje da do 2030. godine u 81 zemlji životi 2.9 miliona žena i beba mogu biti spašeni.

 

Izvor: BHRT

Povezane vijesti