Aktuelno Društvo Srbija

Ministartvo prosvjete: Nema osnova da škola utvrđuje jezik ostvarivanja obrazovno-vaspitnog rada učenika prema nacionalnoj pripadnosti roditelja

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije je saopštilo da nema osnova da škola utvrđuje jezik ostvarivanja obrazovno-vaspitnog rada učenika prema nacionalnoj pripadnosti roditelja.

Iz ovog ministarstva još nisu stugli odgovori na pitanja SNewsa o broju djece i učenika koji su ove godine upisani u predškolske ustanove i škole u kojima je organizirana nastava na bosanskom jeziku.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo da je uputilo dopis direktorima obrazovno vaspitnih ustanova u Novom Pazaru u kome se navodi da nema osnova da škola utvrđuje jezik ostvarivanja obrazovno-vaspitnog rada učenika prema nacionalnoj pripadnosti roditelja, već se jezik nastave određuje na osnovu slobodnog izjašnjavanja roditelja.

Povodom zajedničkog dopisa Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine i Skupštine grada Novog Pazara koji je 12. septembra upućen vaspitnim ustanovama na teritoriji grada Novog Pazara Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da se prilikom upisa u prvi razred, roditelji, odnosno drugi zakonski zastupnici izjašnjavaju se da li će djeca nastavu pohađati na jeziku nacionalne manjine kojoj pripadaju.

“Ukoliko se ne izjasne, nastavu pohađaju na srpskom jeziku i u tom slučaju za učenika pripadnika nacionalne manjine organizuje se nastava jezika/govora nacionalne manjine sa elementima nacionalne kulture kao izborni program”, navelo je srbijansko ministartvo prosvjete.

Kako se pojašnjava u skladu sa navedenom zakonskom regulativom Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je u prethodnoj školskoj godini omogućilo da 12.124 učenika pripadnika bošnjačke nacionalne manjine u 27 osnovnih škola ima cjelokupno obrazovanje na bosanskom jeziku i koristilo je zakonom dato pravo.

“Srednje obrazovanje na bosanskom jeziku imalo je 2.178 učenika u 10 srednjih škola. Kada se tome doda broj od 3020 učenika koji su izučavali izborni program Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture u 22 škole, jasno je da su obezbeđeni uslovi za korišćenje prava na obrazovanje na jeziku nacionalne manjine”, ističe se u saopštenju Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Konstatira se da se u školskoj 2018/2019. godini, Ministarstvu obratilo 57 osnovnih škola sa ukupno 128 zahtjeva za odobravanjem odjeljenja sa manjim brojem učenika od propisanih 15 učenika i to za 8 jezika nacionalne manjine (albanski, bosanski, bugarski, mađarski, rusinski, rumunski, slovački, hrvatski).

“Odobreno je 103 zahteva, dakle 80 posto za sve nacionalne manjine što ukazuje na afirmativni pristup korišćenju prava na obrazovanje”, ocjenjuju iz Ministarstva.

Dodaje se i da je praćenje kvaliteta nastave uređeno odgovarajućim propisima iz oblasti obrazovanja i vaspitanja. Utvrđene su nadležnost u pogledu praćenja kvaliteta, kao i potrebnih kvalifikacija lica ovlašćenog za vršenje praćenja kvaliteta i stručno-pedagoškog nadzora.

“Svi upravni okruzi pokriveni su nadležnostima školskih uprava, a za podršku unaprjeđenju kvaliteta obrazovanja na bosanskom jeziku na konkursu je izabran i savetnik-spoljni saradnik za bosanski jezik koji ispunjava uslove iz člana 172. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Sve drugo se smatra zakonski neutemeljenim zahtjevom da se u ovaj postupak, kao i u postupak upisa djeteta u školu, uključuju lica koja nisu zakonom ovlašćena da u ovim postupcima učestvuju. Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja je suštinski posvjećeno obezbeđivanju uslova za primjenu zakonske regulative, kao i primenu Povelje Vijeća Evrope o regionalnim ili manjinskim jezicima u oblasti obrazovanja čime je omogućeno kvalitetno obrazovanje na bosanskom jeziku za sve učesnike obrazovno-vaspitnog sistema. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja očekuje konstruktivno postupanje u skladu sa navedenim propisima Republike Srbije”, poručeno je u saopštenju obkavljenom na sajtu Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Povezane vijesti