Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Mladi muslimani: Iza ove “parade srama” se kriju drugi ciljevi

Udruženje “Mladi muslimani” iz Sarajeva izdalo je proglas povodom najavljenog skupa LGBT aktivista, u Sarajevu 8. septembra, ističući da se radi o “Paradi srama”.

U pozivu građanima Bosne i Hercegovine se ukazuje da shvate “da se iza ove parade kriju drugi ciljevi, a ne proglašena zaštita i unapređenje ljudskih prava”.

“Namjera iste (u ovoj prvoj fazi) je da se ove osobe prikažu kao sasvim normalne, obične i miroljubljive individue koje trebaju imati uticaj na sve društvene procese i reforme kako u sadašnjosti tako i u budućnosti. Istina je, na žalost, sasvim drugačija. Relevantne statistike pokazuju da su većina osoba označenih kao pedofili i osobe spremne da napastvuju djecu istovremeno i osobe homoseksualnih navika ili barem osobe koje takvu praksu odobravaju. Nemojte dozvoliti da vas obmanjuju pričama kako su to nenasilne osobe pune ljubavi jer većina pripadnika te populacije nisu miroljubivi i bezopasni i to dokazuju u sredinama i na mjestima gdje su uspjeli ostvariti ‘svoje pravo na slobodnu ljubav’. Relevantne statistike pokazuju i to da su LGBT osobe sklonije upotrebi droga i narkotika te da češće oboljevaju od depresija i psihijatrijskih poremećaja a njih potvrđuje i omjer jednih i drugih u populaciji oboljelih u odnosu na omjer jednih i drugih u ukupnoj populaciji. Te nastrane osobe su i prenosioci mnogih zaraznih bolesti iako se to pokušava osporiti i relativizirati kojekakvim istraživanjima koje žele prikazati naučnim. Medicinska ispitivanja u drugim zemljama su pokazala da su 75 posto osoba oboljelih od AIDSa i sifilisa upravo osobe takvih sklonosti”, piše u zaključku proglasa.

Proglas je upućen organizatorima i svima koji ih podržavaju u tome, predstavnicima vlasti i funkcionerima koji upravljaju političkim procesima u BiH, intelektualcima i javnim ličnostima, ulemi i vjerskim poglavarima, predstavnicima međunarodne zajednice, i čelnim ljudima njihovih institucija i ambasada, novinarima i medijskim kućama, široj bh javnosti odnosno svim građanima Bosne i Hercegovine

Mladi muslimani su pozvali organizatore Parade i njihove podržavaoce da, kako je navedeno, prestanu plasirati teze o ugroženosti tzv. LGBT osoba u bh društvu.

“Prihvatajući potrebu zaštite ljudskih prava, skrećemo pažnju da nam nije poznato da su u našem društvu zabilježene pojave da je nekoj od tih nastranih osoba (pripadnicima tzv. LGBT populacije) uskraćeno pravo na medicinsku i zdravstvenu pomoć, studiranje, obrazovanje i školovanje, zaposlenje i sl. i da pred zakonom uživaju sva prava kao i svi građani. Sve pojedinačne situacije i slučajevi koje oni doživljavaju kao ugrožavanje njihovih prava, a često ih preuveličaju i medijski eksploatišu zarad drugih interesa, ne mogu izmjeniti ovu činjenicu i dovesti do toga da se naše društvo predstavi kao društvo koje postaje sve više netolerantno i nedemokratsko. Jedino ‘pravo’ koje im je zasad, koliko toliko uskraćeno jeste da nametljivo nameću svoja uvjerenja i stavove drugima, a s obzirom da time ugrožavaju prava ostalih, nadamo se da će tako biti i ubuduće”, navodi se u proglasu Mladih muslimana (MM).

Pozivaju predstavnike vlasti na svim nivoima i funkcionere iz svih stranaka koji upravljaju političkim procesima u BiH, da imaju više samopoštovanja i obzira prema građanima i narodima koje predstavljaju i za čiji se napredak zalažu.

Svjesni su da, kako navode, postoje određeni zahtjevi na putu euroatlanskih integracija koji se trebaju ispoštovati ali to se mora raditi ostvarujući volju i interes onih koji su ih birali.

“Na tom putu čekaju nas i dobre i loše stvari. Budite mudri i sposobni da se izborite samo za ono dobro ili za više dobra nego zla. Pazite se da ovom narodu ne ponudite samo još gore društvene prilike, a podržavanje, tolerisanje i nevoljno odobravanje događaja i skupova koji podstiču nastrane ideje vode upravo tome”, ukazuju iz Udruženja Mladi muslimani i ističu da stavovi nekih poliitčara podsjećaju na doba komunizma i izvrtanje teza po kojem je vjera privatna stvar pojedinca i po kojem “naša istinska uvjerenja (najčešće ona vjerska) trebaju biti sakrivena dok se predano treba raditi na onome što su nam drugi nametnuli”.

Pozivju intelektualce i javne ličnosti u BiH da ne dozvole plasiranje nekih „novih istina“ o pojavama koje se nameću te da shvate šta su tradicijske vrijednosti društva i zašto ih je neophodno beskompromisno čuvati.

“Nadamo se da će među našim intelektualcima koji uživaju povjerenje građana biti onih koji će htjeti i smjeti djelovati u tom smjeru, zarad budućnosti naše djece i generacija koje će doći poslije nas”, stoji u saopštenju.

– Potrebno više i ustrajnije govoriti o ovoj pojavi

Poziv je upućen ulemi i vjerskim velikodostojnicima drugih konfesija “da odlučnije progovore o ovom zlu”.

“Prema poznatom hadisu Božiji Poslanik Muhammed a.s. je rekao da su muslimani dužni zlo spriječiti rukom, pa ako to ne mogu onda jezikom, a ako i to ne mogu da ga prezru u svom srcu što je najslabiji stepen vjere. Upoznati smo sa stavom Vijeća muftija IZ BiH kojim se homoseksualnost ali i nasilje karakterizira kao veliki grijeh i isti smo shvatili kao poziv muslimanima da se u ovom slučaju suzdrže od pokušaja da ovo zlo ‘otklanjaju rukom’. Prihvatajući taj stav, potenciramo na činjenici da nema razloga da u ovom slučaju ostanemo na najslabijem stepenu vjere i da je potrebno više i ustrajnije govoriti o ovoj pojavi koja nam se nameće kao dobro. Stoga se ne može prihvatiti da je Stav Vijeća muftija iz 2015. godine ujedno i sve što se ima reći na tu temu. Pozivamo naše imame, hatibe, muallime da mudro ali i hrabro govore o ovoj pojavi. Iako ovaj grijeh nije široko rasprostranjen u našem narodu za razliku od mnogih drugih, pa se i ne mora tretirati kao prioritetna tema, bojazan da bi isti u narednim godinama mogao biti prihvaćen i blagonaklono odobravan zahtijeva od sviju nas i preventivno djelovanje. Smatramo da bi bila korisna i reakcija Međureligijskog vijeća BiH”, stoji u proglasu koji se odnosi na predstavnike islamske zajednice i crkava i vjreskih zajednica.

Pozivaju predstavnike međunarodne zajednice, a posebno čelne ljude njihovih institucija i ambasada da se angažiraju ka promjenama koje će zaista dovesti do poboljšanja stanja u Bosni i Hercegovini i da ne podržaju pojave i procese koje samo doprinose povećanju problema u bh društvu.

Novinare i medijske kuće pozivaju da izbjegavaju korištenje termina „Parada ponosa“ i umjesto njega koriste adekvatniji termin – Parada srama. Ili da prilikom izvještavanja o ovom događaju navode tzv. „parada ponosa“.

“To ne bi bilo neuobičajeno postupanje jer se navodnici i riječ ‘takozvani’ i koriste za pojave koje nisu definirane i za termine koje samo jedna grupacija, a ne svi stanovnici, razumiju i prihvataju kao takve. Ne očekujemo da će svi mediji prihvatiti ove naše sugestije, ali barem ćemo na osnovu toga znati koji su od njih finansijski potpomognuti iz istih izvora kao i organizatori parade”, poručeno je u saopštenju.

Udruženje “Mladi muslimani” je NVO koja predstavlja kontinuitet djelovanja Organizacije Mladi Muslimani osnovane 1939. godine, a njeni članovi su se javno deklarirali kao antifašisti i antikomunisti.

Povezane vijesti