Aktuelno Ekonomija Srbija

“Morava“ u Lađevcima od danas civilno-vojni aerodrom

Potpisivanjem zapisnika između komandanta 98. vazduhoplovne brigade RV i PVO Voske Srbije pukovnika Dejana Vasiljevića i direktora preduzeća „Aerodromi Srbije“ Zorana Pavlovića o pregledu i stanju nepokretnosti Aerodroma „Morava“ ta nova vazdušna luka je od danas postala civilno-vojni aerodrom. Očekuje se da prvi Boing 737 sleti i poletji 28. juna ove goidne. U cilju razvoja privrede i protoko roba planira se i kargo centrar.

Srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin i potpredsjeednica Vlade Srbije i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović obišli su danas kompleks aerodromske zgrade Aerodroma „Morava“ u Kraljevu i orkrili tablu.

Vulin je, kako se prenosi na sajtu Ministarstva odbrane Srbije, izrazio veliko zadovoljstvo što danas može da kaže ono što su građani Kraljeva i čitavog ovog regiona i okruga dugo očekivali i sanjali. Govoreći o značaju za Vojsku Srbije, ministar Vulin je istakao da se ni jedna funkcija ni sposobnost neće umanjiti.

“Ovo će biti civilno-vojni aerodrom, što znači da će 98. vazduhoplovna brigada nastaviti da brine o bezbednosti našeg neba i biti tu da pomogne i sačuva kad god je to potrebno. Svi možemo da budemo sigurni da smo mirni i bezbedni, jer će se Vojska Srbije, zahvaljujući velikom ulaganju resornog ministarstva, čemu posebno želim da zahvalim, omogućiti da imamo lakše uslove, da bolje radimo, i da možemo da letimo baš u svim vremenskim uslovima”, istakao je ministar Vulia rekavši i da polahko izgubila vjera da će se od te davne 2010. godine, ovo zaista i desiti,

Prema njegovim rečima, stabilnost i sigurnost zemlje je sačuvana i unapređena, a civilima omogućeno da rade, da se razvijaju i stvaraju.

Ministrica Mihajlović, je precizirala da je “od petka aerodrom u Kraljevu mješoviti civilno-vojni aerodrom”.

“Na današnji dan potpisali smo zapisnike o primopredaji i krećemo da civilni deo aerodroma učinimo tako operativnim da 28. juna možemo da
imamo na ovoj pisti avione Boing 737, koji će i da polete i slete odavde”, naglasila je ministarka Mihajlović dodajući da je u planu i kargo centar.

Ministri Vulin i Mihajlović, zajedno otkrili tablu aerodroma.

Prema planu, do 28. juna ove godine trebalo bi da budu gotovi svi radovi na mješovitom civilno-vojnom aerodromu koji podrazumjevaju produživanje piste, njeno osvetljenje kao i određeni radovi na opremanju putničkog terminala čija je ukupna vrijednost oko osam ipo miliona evra.

Potpisivanju i obilasku aerodroma „Morava“ prisustvovali su i načelnik raškog okruga Nebojša Simović, gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić i komandant RV i PVO general-major Duško Žarković.

Ministar Aleksandar Vulin i direktor privrednog društva Aerodromi Srbije Pavlović potpisali su 22. februara u Kraljevu ugovor o korišćenju dela aerodroma „Morava“ za civilni vazdušni saobraćaj, čime se i Kraljevo upisalo u mapu gradova Srbije koji imaju civilnu vazdušnu liniju sa svijetom.

-Avioni trebalo da polete prije sedam godina

Podsjećamo da su tadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac i ambasador Republike Turske u Beogradu Ali Riza Čolak 28. aprila 2012. godine potpisali Sporazum za finansiranje Projekta konverzije dijela aerodroma „Morava“ u Lađevcima. Vrijednost donacije je bio deset miliona eura.

Tada će rečeno da, zahvaljujući Republici Turskoj sistem odbrane Srbije dobija moderan aerodrom, ali i da će oko dva miliona građana, koji žive u regiji aerodroma, imati priliku da putuju u svijet i da dočekuju goste na savremen način.

Konverzija aerodroma sa zgradom kontrole leta koštala je 25 miliona evra. Pored Turske, u njegovoj obnovi finansijski su učestvovali i Ministarstvo odbrane Republike Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova, Agencija za kontrolu leta Srbije i Aerodrom Beograd.

Tada ministar odbrane Dragan Šutanovac je poručio da je Aerodrom „Morava“ vlasništvo Ministarstva odbrane i Republike Srbije i da se nada da ćete već tog leta, prije skoro sedam godina, imati priliku da putujete sa tog aerodroma, .

Ambasador Republike Turske izjavio je da je taj projekat simbol prijateljstva Srbije i Turske i da će stanovništvu južnog dijela naše države biti znatno olakšano putovanje u zemlje sveta.

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević i novi ambasador Republike Turske u Srbiji Tanžu Bilgič potvrdili su u maju 2017. godine spremnost za unapređenje ekonomskih i partnerskih odnosa dviju zemalja,

Đorđević je tada izrazio zahvalnost ambasadoru Bilgicu za odluku Turske da nastavi da učestvuje u realizaciji projekta izgradnje i opremanja Aerodroma “Morava”, navedeno je tada se u saopštenju Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Nekadašnji vojni aerodrom u blizini Kraljeva, koji se sada zove “Morava”, treba je da postane treći civilni aerodrom u Srbiji, poslije beogradskog i niškog, sa međunarodnim karakteristikama.

Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Povezane vijesti