Aktuelno Društvo Srbija

Muftija Dudić: Provedimo bajram u ljubavi i prijateljstvu, solidarnosti i dobročinstvu

Predsjednik Mešihata Islamska zajednice u Srbiji (IZuS) muftija Mevlud ef. Duduć je u obra’anju povodom nastupaju’eg Kurban bajrama poručio vjernicima da bajramske dane provedu u odricanju od mržnje, zlobe, oholosti, škrtosti, sebičnosti, ljubomore, kukavičluka i gramzivosti.

“Provedimo ove mubarek dane u ljubavi i prijateljstvu, solidarnosti i dobročinstvu, te uzajamnom potpomaganju”, rekao je Dudić.

On je istakao da ovi bajramski dani treba da proteknu u razmišljanju o stajanju na Sudnjem danu pred Gospodarom svih svjetova, kada će svako od nas polagati račun za sebe – i vladar i sluga, i bogati i siromašni, i učeni i neuki.

Dudić je podsjetio da je danas je Dan Arefata 9. zul-hidže po islamskom kalendaru.

“Ovo je dan koji nam nagovještava sutrašnji Bajram, dan u kome su svi hadžije zajedno na jednome mjestu u bijeloj odjeći – ihramima, koji simboliziraju stajanje na Sudnjem danu. Među njima su i nekoliko stotina hadžija sa ovih prostora.Arefat je mjesto gdje su se ponovo sreli hazreti Adem i hazreti Hava, a svi ljudi, bez obzira na rasu, vjeru i naciju, braća su po ocu Ademu i majki Havi. Svi smo mi sinovi Ademovi i zato se ophodimo jedni prema drugima kao njegova djeca, kao braća”, kazao je muftija Dudić i naglasio da muslimani u čitavom svijetu od sutra će obilježiti u tradiciji poznati Veliki bajram zato što je vezan za dva vjerska propisa – hadž i kurban.

Muftić je čestitatjući svim pripadnicima islama u zemlji i dijaspori – Bošnjacima, Albancima i Romima, na bosanskom, arapskom, albanskom i romskom jeziku, poželio da ga u zdravlju, berićetu i Božijem raziluku (zadovoljstvu) provedu i još mnogo dočekaju.

Centralna bajramska svečanost u organiyaciji Mešihat Islamske zajednice u Srbiji održaće se u Hadži Mehovoj džamiji u Novom Pazaru. Bajram namaz će predvoditi i bajramsku hutbu održati predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, a svečanost će direktno prenositi Medijski javni servis Srbije (RTS). Bajram namaz u Novom Pazaru će se klanjati u 06.14 sati.

Hadž je peti islamski šart i dužan ga je jednom u životu obaviti svaki punoljetni, zdravi i imućni musliman. Kurban je obligatna dužnost svake porodice koja ima materijalnih mogućnosti da u danima Bajrama prinese žrtvu. Zato se ovaj bajram zove Hadžijski ili Kurban bajram i traje četiri dana.

Povezane vijesti