Aktuelno Društvo Sandžak Srbija Turska

Muftija Halitović tokom susreta u Istanbulu: Prioritetno je unaprjeđenje edukacije mladih u Sandžaku

Delegacija Mešihata Islamske zajednice Sandžaka na čelu sa muftijom Senadom ef. Halitovićem juče je u Istanbulu prisustvovala svečanom otvaranju škole Kur’ana za djecu uzrasta od 4-6 godina.

Na skupu Rijaseta Islamske zajednice Republike Turske, na Uskudaru u Istanbulu prisustvovali su i Reis Rijaseta Islamske zajednice Republike Turske Ali ef. Erbas, glavni muftija Istanbula Mehmed ef. Emin, muftija Uskudara, predsjednik opštine Uskudar gospodin, kao i mnogi važni gosti iz političkog i javnog života Republike Turske i prijateljskih država Turske.

“Nakon svečanog otvaranja škole predsjednik opštine Uskudar Hilmi Turkmen ugostio je goste u svojoj rezidenciji gdje su nastavili razgovori o edukaciji djece i mladih kako u Turskoj tako i na našim prostorima”, saopšteno je iz Mešihata IZ-e Sandžaka Islamske zajednice Srbije (IZS).

Muftija sandžački Senad ef. Halitović i glavni imam iz Tutina Faruk ef. Imamović borave u Istanbulu i Republici Turskoj gdje su od 30. januara do 4. februara učestvovali na naučnim skupu koji je organizirala Evropska Unija tursko-islamskih kulturnih udruženja (ATIB).

Obraćajući se skupu muftija Halitović je upoznao prisutne sa aktivnostima Islamske zajednice Srbije i činjenicama o Sandžaku, kao multinacionalnoj i multikonfesionalnoj regiji u kojoj vijekovima, zajedno, u harmoniji žive pripadnici više naroda i više religija, sa posebnim osvrtom na život i rad muslimana u ovoj regiji.

“Islamska zajednica Srbije, pored ostalih aktivnosti, radi i na unaprjeđenju edukacije mladih ljudi u Sandžaku”, poručio je muftija Halitović.

Povezane vijesti