Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Regija Sandžak Srbija

Muftije Dudić i Hasanović: Sabor IZ-e u BiH da zabrani nastupe Mustafi “Mujki” ef. Spahiću, reis Kavazović da se distancira od njegovog djelovanja i izjava

Islamska zajednica u Srbiji (IZuS) je saopštila da je Saboru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini upućen zahtjev da se dugogodišnejm profesoru medrese i hatibu-predavaču Mustafi Mujki ef. Spahiću zabrane nastupi u džamijama i ostalim objektima Islamske zajednice, te de se njegovi udžbenici izbace iz nastavnog programa svih medresa u Islamskoj zajednici.

Taj zahtjev su kako se navodi uputili muftija Mevlud ef. Dudić i muftija Aziz ef. Hasanović, a od reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića da se distancira od djelovanja Spahća

“Predsjednici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i Islamske zajednice u Hrvatskoj, kao i devet članova Sabora sa područja ova dva mešihata, uputili su zahtjev predsjedniku Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da se na narednom zasjedanju u dnevni red uvrsti slučaj Mustafa Spahić”, objavljeno je na sajtu Mešihata IZ-e u Srbiji.

Kako se navodi u obrazloženju zahtjeva upućeno predsjed iku Sabora IZ-e u BiH se ističe da je “Spahić član grupe koja godinama klevetama nasrće na čast i dostojanstvo uglednika Islamske zajednice sa jasnom namjerom njihove diskreditacije, što je kulminiralo nedavnim bezočnim blaćenjem kandidata za izbor reisu-l-uleme dr. Muamera Zukorlića i predsjednika Mešihata IZ-e u Hrvatskoj muftije zagrebačkog Aziza Hasanovića u sarajevskom dnevnom listu Oslobođenje”.

“Od reisu-l-uleme Kavazovića se traži jasno distanciranje od djelovanja i izjava Spahića. Dopis je dostavljen i reisu-l-ulemi Kavazoviću, članovima Vijeća muftija, kao i svim članovima Sabora”, stoji u objavi koji potpisuje Informativna služba Mešihata IZ-e u Srbiji.

Istaknuti bosanski islamski učenjak, profesor u medresi, Mustafa Mujki Spahić je za sarajevsko Olsobođenje, od 17. oktobra 2019. godine, u intrevjuu pod naslovom “Zukorlić ima više žena i tjelohranitelja, nego reis ljudi u kabinetu” iznio niz kritika na bivšeg kandidata za reisu-l-ulemu IZ-e u Bosni i Hercegovini, bivšeg sandžačkog muftiju i aktuelnog lidera Stranke pravde i pomirenja (SPP) i poslanika u srbijanskom parlamentu Muamera Zukorlića.

“On prvo bude rektor, pa onda upiše postdiplomski studij, a čim upiše postdiplomski postane akademik”, naveo je.

Na pitanje kako odgovara na Zukorlićeve optužbe o prekobrojnom kabinetu reisu-l-uleme, kaže:

“To su nevjerovatne stvari. Optuživati reisa Kavazovića da ima prekobrojnu birokratiju, administraciju, a ne uzeti u obzir Rijaset, kao primjer vlade, koji ima svoje uprave. Uprava za vjerske poslove recimo pokriva čitav svijet gdje su Bošnjaci, imate Upravu za pravne poslove, za inostranstvo i dijasporu… Što se tiče reisa i kabineta, ja se kunem Allahom dž.š da u reisovom kabinetu i reisovim službama manje radi uposlenih nego što Zukorlić ima tjelohranitelja i žena”, izjavio je između ostalog efendija Spahić.

On je između naveo da Zukorlić posmatra institucije zajednice, organe, tijela, ustanove, pa i IZBiH, u sebi, po sebi i za sebe, te da se Zukorlić udružio sa Šešeljem protiv Ljajića i išao u delegacijama najvišeg nivoa Republike Srbije po arapskom svijetu, još i sa pokojnim Đinđićem i sa Koštunicom.

Zukorlić, inače bivši učenik profesora Spahića u Gazi-Husrev begovoj medresi, je nakon objavljenog intervjua, u reagiranju, za Mustafu Spahića izjavio da je član grupe Fikreta Muslimovića oficira KOS-a (Kontra-obavještajna služba JNA) koja godinama uspješno nagriza bošnjačko i bosansko tkivo sa fokusom na rušenje ugleda i dostojanstva svakog Bošnjaka koji se usudi da izađe iz prosječnosti, a nije u njihovoj službi.

“Sada su dobili zadatak da brutalnim blaćenjem umanje značaj efekata moje kandidature za reisu-l-ulemu tokom koje je predstavljen program razvoja Islamske zajednice za 21. stoljeće. Zamislite taj Mujki se predstavlja kao ‘veliki alim’ a ‘ne zna’ da je manji grijeh srušiti K’abu nego skrnaviti dostojanstvo čovjeka. Vidi Allah dš.š. Poslanik s.a.w.s. i vjernici”, naveo je Zukorlić za medije bliske Stranci pravde i pomirenja i Islamskoj zajednici u Srbiji (IZuS).

Mustafa “Mujki” Spahić je penzionisani profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi na predmetima historija islama i sociologija, a poznat je kao predavač i intelektualac sa napisanih 18 knjiga.

U martu 1983. godine, uhapšen je i osuđen u grupi od “trinaest muslimanskih intelektualaca” na pet godina zatvora. Iz zatvora u Foči vraća se u Sarajevo 1986. i nastavlja misiju imama, hatiba, i muallima u Sarajevu. Od 1993. godine prelazi u gazi Husrev-begovu medresu za profesora sociologije i historije islama.

Mustaf Spahić je inače i autor knjige “UDBA nije sudba”, sadrži tekstove iz 2004. godine kojima autor reagira na pojavu knjige “Čuvari Jugoslavije – saradnici UDB-e od 1970.-1990.” gdje su uvrštena 73 navodna udbaša iz redova Islamske zajednice.

Povezane vijesti