14 Avgusta, 2022
Aktuelno Društvo Srbija

MUP-a apeluje na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenim prostorima, u šumi i po obodima šuma

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije apeluje na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenim prostorima, u šumi i po obodima šuma, zbog opasnosti širenja požara koji može da ugrozi živote građana i da nanese velike materijalne štete.

Iz Sektora podsjećaju građane da je odredbama Zakona o zaštiti od požara zabranjeno spalјivanje trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru i ostataka strnih useva i da je za nepoštovanje ove odredbe zaprećena kazna, za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Istim zakonom, ukazuje se, zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udalјenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obilježenim mjestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara.

“Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena kazna za fizička lica iznosi od 10.000 do 50.000 dinara”, ističe se i dodaje da Sektor za vanredne situacije će i u narednom periodu, zajedno sa drugim linijama rada MUP-a, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, nastaviti aktivnosti pojačanog nadzora i obilaska terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe, i njihovog procesuiranja, a sve u cilјu smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti naših građana i njihove imovine.

Samo u toku juna i jula ove godine u Srbiji je evidentirano 4.982 vanredna događaja, od kojih su najbrojniji požari, kojih je bilo 3.836.

Od ukupnog broja požara 2.884 je nastalo na otvorenom prostoru.

U narednom periodu očekuju se duži sušni period bez padavina, sa visokim temperaturama, koji pogoduju nastanku požara na otvorenom prostoru i njegovom brzom širenju.

Povezane vijesti