Aktuelno Društvo Srbija

MUP Srbije: Strože kazne za povratnike u izvršenju najtežih krivičnih dela

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Ministarstvu pravde uputilo zvaničan predlog izmena i dopuna Krivičnog zakonika, čiji je cilj pooštravanje kaznene politike u Srbiji.

Nakon opsežnih analiza krivično-pravnog okvira u našoj zemlji, odnosno statističkih pokazatelja u vezi sa izvršenjem pojedinih krivičnih dela, kao i ishoda sudskih postupaka, MUP je formulisao više predloga.

Jedna od inicijativa jeste uvođenje takozvanog instituta “tri udarca”, koji se odnosi na strože kažnjavanje povratnika za krivična dela sa elementom nasilja, iz oblasti droga i nelegalnog oružja, kao i silovanja i obljube.

Predlog je da se učiniocu krivičnog dela koji ponovi izvršenje nekog krivičnog dela iz ove grupe ne može izreći manje od jedne trećine maksimalno propisane kazne za ta krivična dela.

Kod najtežih krivičnih dela (ubistvo, teško ubistvo, silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba nad detetom i obljuba zloupotrebom oružja) povratnicima koji drugi put ponove delo potrebno je izreći najmanje polovinu maksimalno propisane kazne za to krivično delo.

Ukoliko neko od povratnika ovih krivičnih dela ponovi treći put neko krivično delo iz iste grupe, kazniće se kaznom zatvora koja ne može biti manja od dve trećine maksimalno propisane kazne za to krivično delo.

Takođe, MUP je predložio i sankcionisanje pripremanja krivičnog dela teško ubistvo, u cilju efikasnijeg procesuiranja potencijalnih počinilaca ovog teškog krivičnog dela, isključivo na osnovu prikupljenih dokaza koji nedvosmisleno ukazuju na to da je osumnjičeni preduzeo neke od pripremnih aktivnosti.

Ministarstvo je, između ostalog, predložilo i uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža krivična dela (teško ubistvo, silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba nad detetom i obljuba zloupotrebom oružja).

Predlog koji je upućen Ministarstvu pravde, nadležnom za koordinaciju aktivnosti u vezi sa pripremama izmena Krivičnog zakonika, sadrži i brisanje odredbe člana 194, koja se odnosi na nastupanje smrti člana porodice u slučaju nasilja u porodici.

Ovo je predloženo da bi se izbegla dosadašnja mogućnost različite kvalifikacije ovog krivičnog dela za koje je bila zaprećena blaža kazna u odnosu na kaznu za teško ubistvo.

Pored navedenih izmena i dopuna, postoji još čitav niz predloga čijim će se usvajanjem značajno unaprediti krivično-pravni okvir Srbije.

Osnovni cilj jeste da se izvršioci krivičnih dela još strože kažnjavaju, kako bi se uticalo na kolektivnu svest građana i na njihov osećaj lične bezbednosti, jer MUP to u svakom trenutku smatra primarnim zadatkom, navodi se u saopštenju.

Povezane vijesti