Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Srbija

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru ove godine upisaće se 959 studenata

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) ove godine na 19 akreditovanih studijskih programa upisaće se ukupno 959 studenta, od kojih će 684 biti na budžetu, a 275 na samofinansiranju, saopštio je Rektorat DUNP-a.

Kako je za medije danas potvrđeno iz Rektorata na Departmanu za pravne nauke ima 80, a na Departmanu za ekonomske nauke, gdje se izučavaju ekonomija i poslovna informatika, biće 120 mjesta.

Departman za filozofske nauke (u čijem sastavu su studijski programi: Psihologija i Vaspitač u predškolskim ustanovama) imaće 75, a Departman za filološke nauke (Srpska književnost i jezik i Engleski jezik i književnost) 65 brucoša.

Na matematičkim naukama planiran je upis 170 studenata. Na Departmanu za tehničke nauke i studijskim programima: Računarska tehnika, Arhitektura, Građevinarstvo i Softversko inženjerstvo ima ukupno 234 mjesta. Na hemijsko-tehnološkim naukama predviđen je upis 50 brucoša.
Departman za biomedicinske nauke, (studijski programi: Biologija, Rehabilitacoja i Sport i fizičko vaspitanje), imaće ukupno 105 novih studenata.

Na Departmanu za biotehničke nauke u Sjenici i studijskim programima: Agronomija i Prehrambena tehnologija upisaće se 60 brucoša i riječ je o budžetskim mjestima.

I ove godine na Državnom univerzitetu organizuje se besplatna pripremna nastava, koja traje do sredine juna. Studenti koji budu imali status samofinansirajućih, školarinu će plaćati između 50.000 i 60. 000 dinara, zavisno od toga koji studijski program odaberu. Školarine su iste i godinama unazad se ne povećavaju.

Prijavljivanje kandidata trajaće od 19. do 21. juna, prijemne ispite budući brucoši polagaće 27. i 28. juna, dok će 4. jula biti objavljena konačna rang lista. Od 8. do 12. jula treba da se završi upis. Konkurs je objavljen na sajtu i oglasnoj tabli Univerziteta.

Prema kvoti koju je odobrila Vlada Republike Srbije i objavljenom konkursu za upis u prvu godinu osnovnih i integrisanih studija, preko 70 odsto studenata Državnog univerziteta u Novom Pazaru školovaće se o trošku budžeta.

http://www.np.ac.rs/downloads/upis2019/konkurs.pdf

Povezane vijesti