Aktuelno Društvo Srbija

Na Gradini i Horgošu zaplijena neprijavljenih eura i municije

Carinici su u saradnji sa policijom 10. jula 2019. godine, na graničnom prelazu Gradina, prema Bugraskoj zaplijenili 66.500 neprijavljenih eura, koje je vozač automobila pokušao da iznese iz zemlje u džepovima pantalona koje je nosio na sebi. Dan kasnije na Horgošu su zaplijenili municiju i novac.

Prekršaj na Gradini otkriven u kasnim popodnevnim satima, kada je na red za kontrolu stigao „BMW“ belgijskih registarskih oznaka kojim je iz Belgije, gdje živi, ka matičnoj zemlji putovao jedan bračni par turskih državljana sa dvoje djece.

“Na pitanje carinskih službenika koliko novca nose sa sobom, 44-godišnji vozač je odgovorio da imaju svega 3.500 eura. Posumnjavši u njegove riječi, carinici su odlučili da detaljno pregledaju automobil i prtljag putnika. Suma od 3.500 evra koje je putnik prijavio zaista je pronađena u aktn-tašni koja se nalazila u gepeku, međutim ono što nije prijavio je činjenica da je u džepovima pantalona koje je nosio na sebi imao više od 100.000 evra, i to 50.000 u jednom i 53.000 u drugom džepu”, navode iz Carine Srbije.

Četvoročlanoj porodici je vraćeno 40.000 evra, svakome po 10.000, jer je to iznos koji je ponaosob dozvoljeno preneti bez prijavljivanja preko granice,

– Lovci prijavili manje novca i municije

Carinici su u saradnji sa policijom 11. jula 2019. godine, na izlaznoj strani graničnog prelaza Horgoš, prema Mađarskoj, zaplijenili više municije i novca od onoga što su putnici prijavili.

Prekršaj je otkriven kada je oko 21 sat za detaljnu kontrolu izdvojena „tojota“ austrijskih registarskih oznaka kojom su dvojica srbijanskih državljana putovala ka Austriji, gdje 22-godišnji vozač iz Bora ima prebivalište.

“Na pitanje carinskih službenika da li imaju nešto da prijave i koliko novca nose, putnici su odgovorili da se iz hobija bave lovom, te da iz tog razloga sa sobom nose dve lovačke puške i municiju sa svom potrebnom dokumentacijom, kao i da svako od njih nosi po 10.000 evra. Detaljnom kontrolom specijalnog kofera za transport oružja i municije carinici su ipak pronašli gotovo 70 metaka više od prijavljenog broja. Riječ je o 29 metaka marke „Hornady“ različitih kalibara i 39 metaka marke „RWS“, kalibra 300. To, međutim, nije bilo sve, jer je „višak“ otkriven i među prijavljenim devizama, kada su carinici u prednjem džepu pantalona koje je na sebi nosio vozač pronašli 30.700 evra”, navedeno je iz Uprave carina.

Dodaj se da je svakom od punika vraćen je iznos od dozvoljenih 10.000 eura, dok je ostatak privremeno zadržan do okončanja postupka.

Povezane vijesti