Aktuelno Društvo Srbija

Na Horgošu od dva Tutinca oduzeto više od 100 hiljada neprijavljenih eura

Srbijanski carinici su u prethodna dva dana od dva državljanina Srbije iz Tutina i jednog državljanina Bosne i Hercegovine oduzeli neprijavljenih skoro 110 hiljada eura.

Kako je saopšteno iz Uprave carina samo nekoliko sati nakon što su osujetili pokušaj da u zemlju uđe 40.000 neprijavljenih eura, carinici su na Horgošu uspjeli da spriječe još jedan takav pokušaj i to u iznosu od 60.000 eura.

Preko 100 hiljada eura je oduzeto od dva građanina Tutina koji su iz Njemačke, odnosno Rusije putovali u rodni kraj.

Nakon noćas otkrivenog deviznog prekršaja, carinski službenici su nastavili da sprovode kontrolu jednakim intenzitetom, pa su u prepodnevnim satima otkrili još jedan takav slučaj, samo veći.

Novi devizni prekršaj je otkriven kontrolom „mercedesa“ ruskih registarskih oznaka kojim je iz Rusije ka Srbiji putovao jedan 38-godišnji državljanin Srbije, takođe iz Tutina.

“Putnik je službenicima rekao da ima nešto novca kod sebe, ne precizirajući o kom iznosu se radi. Nedugo potom, carinici su u unutrašnjem džepu jakne koju je putnik stavio na zadnje sedište zatekli čak 70.000 neprijavljenih eura”, navode iz Uprave carina Srbije.

I ovom putniku je, kako se ističe u saopštenju, kao i svim ostalim putnicima koji se zateknu u deviznom prekršaju, na licu mjesta vraćeno 10.000 eura što je iznos koji ne mora da se prijavljuje prilikom prelaska granice, dok je ostatak od 60.000 eura privremeno zadržano do okončanja postupka.

Carinici su 30. jula 2019. godine na ulaznoj strani graničnog prelaza Horgoš, spriječili pokušaj prenosa 50.000 neprijavljenih eura preko granice.

Prekršaj je otkriven petnaest minuta poslije ponoći kada je na red za kontrolu došao „mercedes“ njemačkih registarskih oznaka kojim je iz Njemačke ka Srbiji putovao jedan 48-godišnji državljanin Srbije iz okoline Tutina.

“Putnik je prijavio samo dozvoljeni iznos od 10.000 evra, ali su carinici detaljnom kontrolom automobila, u naslonu za ruke između prednjih sedišta zatekli tri bijele koverte u kojima se nalazilo 50.050 neprijavljenih evra. Tek tada je putnik rekao da je novac ponio za kupovinu placa, ali nije objasnio zašto nije prijavio cijeli iznos”, stoji u saopštenju carine.

Njemu je vraćeno 10.000 evra, što je dozvoljeni iznos koji ne podleže prijavljivanju, dok je ostatak sume (40.050 evra u apoenima od 200, 100 i 50 eura) privremeno zadržan do okončanja postupka.

– Na beogradskom aerodromu zadržano 9.400 neprijavljenih evra

Carinici su na beogradskom aerodromu 30. jula 2019. godine spriječili pokušaj prenosa 9.400 neprijavljenih eura preko granice.

Neprijavljeni novac pronađen je kod putnika koji je doputovao iz Frankfurta i uputio se ka zelenom kontrolnom prolazu koji je namjenjen za putnike koji nemaju ništa da prijave.
Državljanin BiH je nakon što je zaustavljen radi kontrole, prijavio da sa sobom nosi 7.000 evra, međutim uskoro je utvrđeno da u ručnoj torbici nosi još 12.400 evra.

“Upitan zašto nije prijavio sav novac koji nosi sa sobom nego samo dio, putnik je rekao da je u žurbi oko putovanja zaboravio da izvadi novac iz torbice i ostavi ga kući, već ga je slučajno ponio sa sobom”, objavljeno je na sajtu Uprave carina Srbije.

Iz Uprave carina Srbije podsjećaju putnike da unos deviza u Srbiju nije limitiran, ali su svi u obavezi da prijave iznose veće od 10.000 eura – kako pri ulasku, tako i pri izlasku iz zemlje.

“Putnici koji, slučajno ili namjerno, ne prijave da sa sobom nose više od 10.000 eura – čine devizni prekršaj. Maksimalna suma u gotovini koja se bez prijave može prenositi preko granice je 10.000 eura, a sve preko tog limita mora se prijaviti u svim zemljama EU, pa i u Srbiji”, naglašavaju iz Uprave carina Srbije.

Foto: Uprava carina Srbije

Povezane vijesti