Aktuelno Društvo Ekonomija

Na Pešteru plata za čobanina 500 eura

Stočari na Pešteru se sve više susreću sa nedostatkom radne snage i nude povoljne uslove onima koji bi prihvatili posao čuvanja stoke.

“Traži se radnik da čuva ovce, na Pešteru. Plata 500 eura, stan i hrana obezbjeđeni”, oglas koji se danas pojavio na društvenim mrežama privukao je pažnju mnogih, uz različite komentare. Neko je čak napisao “a kišobran?”.

Vlasnik imanja kome je potreban radnik da čuva ovce, Halil Batkić iz sela Bioce u tutinskoj opštini na Pešterskoj visoravni, rekao je da se do sada javio samo jedan zainteresovan za ovaj posao.

“Kažu sramota ih da čuvaju ovce, više vole u nekoj prodavnici ili lokalu u gradu da rade za 150-200 eura  nego ovdje kod mene za 500. Imam jednog radnika kojem dajem platu 500 eura. Treba mi bar još jedan radnik, do skora je bio jedan bračni par iz Srbije ali i oni odoše. Nije to mnogo težak posao , čekam još nekog da se javi”, rekao je Batkić za SNews.

On je kazao da ima oko 600 ovaca i 200 jagnjadi koje treba čuvati na gotovo ograđenom području od oko 200 hektara.

Stočari na Pešterskoj zbog odlaska mladih u inostranstvo kubure sa nedostakom radne snage i to je jedan od razloga što je znatno opao stočni fond na ovom području.

Povezane vijesti