Aktuelno Politika Srbija

Na sjednici Savjeta za nacionalne manjine predočeno: Bošnjaci nisu manjina već autohton narod na području Sandžaka

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić je na sjednici Savjeta za nacionalne manjine istakla da je Akcioni plan nelegitiman i neprihvatljiv za Bošnjake. Predočila da je inicijativa o specijalnom statusu Sandžaka modelu trajnog rješenja za pitanje Bošnjaka.

“Nelegitiman je jer nije usvojen u zakonskoj proceduri. Neprihvatljiv je zato što je ignorisao sve potrebe i zahtjeve Bošnjaka. Bošnjaci ne prihvataju postojeće stanje i nametnuta rješenja”, rekla je Curić, saopšteno je iz BNV-a.

Ona je ocjenila da Akcioni plan za manjine u dijelu u kojem je regulisana međunarodna saradnja predviđa da Srbija unaprjeđuje položaj nacionalnih manjina kroz bilateralne sporazume sa njihovim matičnim državama.

Predsjednica BNV je na sastanku postavila pitanje predstavnicima Vlade sta je sa Bošnjacima koji nisu manjina već autohton narod na području Sandžaka i zatražila reviziju Akcionog plana kojim bi se riješio status Bošnjaka kao naroda i status regije Sandžak.

“Bošnjačko nacionalno vijeće pokrenulo je inicijativu o specijalnom statusu Sandžaka kao modelu trajnog rješenja ovog pitanja i pozvala predstavnike Vlade da otvore dijalog o prihvatanju ovog modela”, navela je Curić.

– Zašto se kasni sa prevođenjem udžbenika?

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas devetoj sjednici Savjeta za nacionalne manjine na kojoj je usvojen prijedlog da prioritetna oblast finansiranja za 2020. godinu iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave bude obrazovanje, a za te namene obezbjeđeno je 30.000.000 dinara, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Kako se navodi predstavnici nacionalnih savjeta nacionalnih manjina iznijeli su u razgovoru sa premijerkom probleme sa kojima se njihovi sunarodnici suočavaju, a među najakutnijim je apostrofirano to što se kasni sa prevođenjem udžbenika na neke od jezika nacionalnih manjina.

Brnabić je ukazala na to da su u periodu od prethodne sednice sprovedene brojne aktivnosti i intenzivirana saradnja sa matičnim državama nacionalnih menjina u mnogim oblastima, ali da i dalje ima prostora za unaprjeđenje položaja nacionalnih manjina.

Ona je, takođe, podvukla da je Srbija u vrhu zemalja, i to ne samo u Evropi, već i u svetu, po izuzetno visokim standardima koje je obezbedila za predstavnike svih nacionalnih manjina koji žive na njenoj teritoriji.

Zamenik predsjednika Saveta i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izvestio je članove Savjeta o onome što je urađeno u protekloj godini, a posebno o aktivnostima koje su se odnosile na primenu novih zakonskih rešenja.

Ministar je, između ostalog, izneo šta je preduzeto kako bi se obezbedilo izdavanje dvojezičnih izvoda sa svim podacima na jeziku i pismu nacionalnih manjina i upisu u matičnu knjigu rođenih, kao i na uspostavljanju Jedinstvenog upravnog mesta, uključujući i gradove i opštine gde pretežno žive predstavnici nacionalnih manjina.

Ružić je podvukao i da je u decembru prošle godine izrađen i predstavljen Katalog najčešćih albanskih imena i prezimena sa transkripcijom na srpski jezik i ćirilično pismo koje će doprineti upisu ličnih podataka građana iz albanske zajednice u službene evidencije koje vode organi javne uprave.

Govoreći o dodeli sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine, Ružić je rekao da su prošle godine na konkurs pristigle ukupno 372 prijave, a da su sredstva odobrena za realizaciju 91 programa i projekta koji doprinose prezentaciji i promociji kulturne baštine, dok su pripreme za raspisivanje konkursa za ovu godinu u toku.

Foto: Vlada Srbije

Povezane vijesti