Aktuelno Društvo Srbija

Na zgradi vrtića u Novom Sadu prijeteći grafit muslimanima

Na zgradi jednog novosadskog vrtća prije dva dana je osvanuo grafit “Od Kosova do Irana biće mrtvih muslimana. Ratko Mladić”. Ovu poruku su prekrečili aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), a Muftijstvo vojvođansko Islamske zajednice Srbije (IZS) je osudilo ovaj čin ističući da je uznemirio muslimane i unio nemir među ljude.

“Muftijstvo vojvođansko najoštrije osuđuje ovaj ružni i uvredljivi grafit koji je uznemirio sve muslimane u Novom Sadu i unio nemir i strah među ljude, posebno zbog činjenice što se u njegovom tekstu priziva na ubijanje muslimana. Na zgradi vrtića „Različak“ u Ulici Narodnog fronta broj 45. u Novom Sadu osvanuo užasan grafit koji je zgrozio sve muslimane koji žive u Novom Sadu”, navedeno je u saopštenju.

Muftija vojvođanski Muhamed ef. Ziljkić najoštrije je osudio ovakve prijetnje navodeći da se u njima otvoreno preti muslimanima koji žive na ovim prostorima.

“Želim da verujem da je ispisivanje grafita mržnje ,čin pojedinaca. Po prvi put otvoreno iskazujem ozbiljnu zabrinutost, očigledno da neko ovakvim gnusnim porukama želi da zaplaši muslimane koji žive u ovom gradu, koji nesumnjivo postoje i deo su ovog društva. Novi Sad je grad pun ljubavi, međusobne tolerancije, grad koji raširenih ruku prihvata svakog dobronamernog čoveka i ovakva vrsta grafita predstavlja pravo iznenađenje. Grafiti ovakve sadržine nikako ne smeju poremetiti naše dobre bratske, prijateljske i komšijske odnose koje muslimani Novog Sada gaje sa svojim komšijama. Očekujem od svih nadležnih organa AP Vojvodine i grada Novog Sada da osude ovakve pretnje upućene muslimanima ovog grada. Takođe očekujem od nadležnih službi da preduzmu adekvatne mere kako se u buduće ovakve pretnje ne bi ponovile”, izjavio je muftija Ziljkić.

On se u ime Islamske zajednice -muftijstva vojvođanskog zahvaljuje aktivistima LSV-a koji su prekrečili uvredljive grafite.

Aktivisti LSV prekrečili grafit mržnje na Limanu

Predstavnici Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad okrečili grafit na zgradi vrtića

“Ovoga puta grafitom je poruka mržnje bila upućena ka građanima islamske veroispovesti i veličanju osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i to, da sve bude još gnusnije, na mestu gde se igraju, uče i vaspitavaju naši najmlađi sugrađani. Aktivisti LSV Novi Sad, među kojima su bili i potpredsednik Gradskog odbora i predsednik Izvršnog odbora Gradskog odbora LSV Novi Sad, Robert Vizi i Mirko Grujičić, pokazali su današnjim primerom da Liga nije i neće dopustiti širenje mržnje i netrpeljivosti”, saopšteno je prije dva dana iz LSV-a.

Dodaju da, kao što su to činili i mračnih devedesetih i svih godina do danas, i dalje će biti tu da čuvaju svoje komšije i međunacionalni sklad, na koji su građani i građanke Vojvodine ponosni.

LSV Novog Sada je pozvala nadležne organe da preduzmu sve što je u njihovoj moći da pisci ovakvih poruka i svi oni koji ih u tome podržavaju, budu identifikovani i sankcionisani.

Povezane vijesti