Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

“Nađite se”: Mapa s predloženim nazivima ulica u Novom Pazaru (FOTO)

SNews  ekskluzivno objavljuje  mapu s prijedlozima naziva ulica u Novom Pazaru (preuzmite PDF)

Na mapi je su crvenim slovima ispisano 767 novih nazivi ulica, a crnim su postojeći. Zanimljivo je da se u prijedlozima po prvi put spominju bulevari, nazivi ulica po raznoj vrsti cvijeća, voća i drveća, ali i toponimi, historisjke ličnosti i događaji za koje se malo zna, kao i umjetnika, sportista, državnika… i naravno imena iz bliže i dalje historije Novog Pazara i Sandžaka.

Takođe, nakon današnjih previranja oko naziva ulica i oštre rekacije u beogradskim medijima, pojavila se i FB stranica uhttps://www.facebook.com/ulice.novipazar na kojoj su objavljene ilustracije s pojašnjenjima naziva ulica.

Podsjećamo da je na na prijedlog odborničke grupa “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje”, a uz podršku odbornika Sandžačke demokratske partije (SDP) i Sandžačke narodne partije (SNP), koji čine skupštinsku većinu sa 24 od ukupno 47 odbornika, Skupština Grada Novog Pazara odbila je da u dnevni red, na prijedlog SDA Sandžaka, uvrsti

O D L U K U o prijedlogu naziva i promjene naziva ulica, trgova i naseljenih mjesta na teritoriji Grada Novog Pazara

Skupštinska većina sastavljena iz SDP-a, SNS-a i SNP-a je odbijanje tog prijedloga obrazložila s navodima da nije ispoštovana zakonska procedura, a odbornici Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka su nakon toga napustili zasjedanje lokalnog parlamenta. Nešto kasnije skupštinsku salu napustili su i odbornici opozicione Stranke pravde i pomirenja (SPP) te je zbog nedostatka kvoruma zasjedanje odloženo za 18 sati.

Sjednica je održana u večernjim satima uz prisustvo odbornika liste “Za evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić”, “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje”, Sandžačke narodne partije i opozicione Stranke pravde i pomirenja. Odbornici Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka nisu prisutvovali sjednici.

Posljednji put nazivi jednog broja ulica u Novom Pazaru davani su još 1997. godine, nakon izbacivanja SDA Sandžaka iz tadašnje Skupštine opštine Novi Pazara, uvođenja prinudne uprave i dovođenja na vlast Socijalističke partije Srbije (SPS) i Jgoslovesnek levice (JUL).

Napostojanje adekvatnih naziva ulica, zbog širenja gradskog područja, predstavlaj poseban problema za građana prilikom dobijanja ličnih dokumenata i putnih isprava.

Inicijativa SDA Sandžaka da se promjene nazivi nekih ulica, odnosno dodjele nazivi za novoizgarđene ulice sa brojem je počela još 2000-te, ali zbog neslaganja i opstrukcije od strane centralnh vlasti u Beogradu, to nije učinjeno do danas.

Kako je za SNews nezvanično potvrđeno iz Gradske uprave Novog Pazara odluka o nazivima i promjene naziva ulica, trgova i naseljenih mjesta na teritoriji Grada Novog Pazara trebalo je da se donese još u decembru 2018. godine. U te svrhe urađen je i projekat koji finansira Vlada Republike Srbije i sa tim projektom su bili upoznati aktuelni nosioci vlasti u Novom Pazaru.

 

Povezane vijesti