Aktuelno Knjigofil Kultura

Nagrada “Zlatno slovo” za Enesa Halilovića

Odlukom žirija književnik iz Novog Pazara  Enes Halilović dobio je nagradu Zlatno slovo za najbolju zbirku kratke proze, objavio je portal kazaljka.net.

Žiri valjevskog književnog časopisa Akt, u sastavu Dušan Stojković, Danijela Padejski i Dejan Bogojević, jednoglasno je Čudnu knjigu proglasio najboljom između dva konkursa.

“Svojevremeno je Benedeto Kroče tvrdio da svako autentično književno delo kida granice vrste unutar koje se smešta. Čudna knjiga Enesa Halilovića nalik je izlomljenom, fragmentizovanom romanu koji oslikava apsurdnost života u koji smo gurnuti a koji ne uspevamo da savladamo izuzev crnim humorom i osobenim ludizmom”, saopštio je žiri koji smatra da se Halilović poigrao žanrovskim određenjem svoje knjige koja narativno meandrira.

Čudna knjiga je objavljena u beogradskoj izdavačkoj kući Albatros plus.

– Prvi naš književnik koji je prevođen na 18 jezika

Enes Halilović je rođen 1977. godine u Novom Pazaru, gde i danas živi. Literarnu karijeru započeo je pesničkom zbirkom „Srednje slovo”, koja je objavljena s početka 1995. godine, a koja je nedavno doživela drugo izdanje. Pored ove pesničke zbirke, Halilović potpisuje i knjige poezije „Bludni parip” (2000, 2018), „Listovi na vodi” (2007, 2008, 2009), „Pesme iz bolesti i zdravlja” (2011) i „Zidovi” (2014, 2015), kao i knjigu izabranih pesama pod naslovom „Lomača” (2012). Kao pripovedača i romansijera možemo ga upoznati u zbirkama priča „Potomci odbijenih prosaca” (2004), „Kapilarne pojave” (2006) i „Čudna knjiga” (2017, 2018) te u romanima „Ep o vodi” (2012) i „Ako dugo gledaš u ponor” (2016, 2017). Halilović potpisuje i drame „In vivo” (2014) i „Kemet” (2010), kao i koautorsku terensku zbirku „Zagonetke” (sa Elmom Halilović, 2015). Pored toga, zaslužan je za pokretanje časopisa za književnost, umetnost i kulturu ,,Sent” i veb-časopisa za književnost ,,Eckermann”.
Prevođen je na osamnaest stranih jezika, a za rad je nagrađen Zlatnom značkom za doprinos kulturi, kao i književnim nagradama ,,Branko Miljković”, ,,Đura Jakšić”, ,,Meša Selimović” i „Stevan Sremac”, a za urednički rad u „Sentu” je dobio nagradu ,,Sergije Lajković”.

Povezane vijesti