26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Regija

Najavljeno iskopavanje nove potencijalne masovne grobnice Albanaca u Srbiji

Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Kosova, Andin Hoti najavio je da će ovih dana u Srbiji početi iskopavanja na sumnjivoj lokaciji za masovnu grobnicu ubijenih Albanaca, prenose kosovski mediji.

Hoti je rekao da su preko Međunarodnog crvenog krsta, kako bi se lakše saznala sudbina nestalih, podnijeli zahjteve za satelitske snimke u partnerskim zemljama Kosova, ali prema njegovim riječima još nisu dobili nikakav odgovor.

“Ovih dana će kosovska delegacija u Srbiji započeti iskopavanja na drugoj lokaciji. Ali, naravno, čekali smo i nastavljamo hitno da tražimo satelitske snimke jer smo imali neke informacije o različitim lokacijama u Srbiji, ali nedovoljno. Na osnovu dosadašnje prakse, na osnovu Rudnice i Kiževka, na obe lokacije deset godina su rajala iskopavanja, deset godina istraživanja naših ekipa, ne bi trebalo da bude tako danas”, rekao je Hoti, ističuću da neko, krijući tačne podatke, hoće da ih odvrati od mjesta masovne grobnice.

On je naveo da će uskoro biti objavljena lokacija na kojoj će biti iskopavanja u Srbiji i da ostaje zahtjev za otvaranje svih tajnih dokumenata Srbije tokom rata na Kosovu.

Šef Resursnog centra za nestala lica Bajram Ćerkini iznio je stav da Brisel još nije preduzeo nikakve korake ka rasvjetljavanju sudbine nestalih članova porodica.

Na Kosovu se danas obilježava Dan nestalih, dok se ne zna sudbina više od 1600 ljudi nestalih tokom rata na Kosovu.

– Pet masovnih grobnica Albanca u Srbiji

Na lokalitetu Kiževak kod Raške prilikom ekshumacije masovne grobniceu maju 2021. godine pronađeno je najmanje devet tijela kosovskih Albanca i pretraga na ovom mjestu je zvanično završena. Potvrđeno je i da je ova grobnica povezana sa masovnom grobnicom otkrivenom 2014. godine u Rudnici iz koje su identifikovana 54 tijela, takođe “žrtve masakra u selu Rezale, opština Skenderaj (Srbica)”.

Prve tri grobnice ubijenih Albanaca na Koosovu, a zatim pokopanih u Srbiji otkrivene su 2001. godine, Batajnica – 744 tijela, Petrovo Selo – 61 tijelo i u okolini Bajine Bašte, u jezeru Perućac – 84 tijela.

Po zahtjevu zvanične Prištine srbijanski zzvaničnici su ranije najvljivali da će biti istražene lokacija Kozarevo, koja se nalazi između Raške i Novog Pazara, kao i lokacija u okolini Sjenice u neposrednoj blizini rudnika Štavalj.

Izvor: Kosovo Press

Foto: Lokacija Kiževak, SNews, arhiv

Povezane vijesti

%d bloggers like this: