Aktuelno Crna Gora Ekonomija

Najnoviji snimci izgradnje arhitektonskog čuda na autoputu Bar-Boljare (VIDEO)

Radio i Televizija Crne Gore (RTCG) objavila je danas najnovije snimke izgradnje prioritetne dionica od Smokovca do Mateševa i navodi da oni najbolje svjedoče tome o koliko je zahtjevnom građevinskom poduhvatu riječ.

Prioritetna dionica Smokovac-Uvač-Mateševo, autoputa Bar-Boljare, duga je 41 kilometar i sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca autoput u Mateševu dolazi na preko 1100 metara.

Snimci radova na mostu Moračica od 2. marta 2019. (Youtube, Infobiro Crne Gore)

Na prvoj dionici autoputa planirana je gradnja ukupno 42 tunela i 92 mosta i vijadukta.

Most Moračica biće jedan od najzahtjevnijih objekata na trasi autoputa Bar – Boljare.

Gradnja prioritetne dionice počela je 11. maja 2015. godine.

Ugovorom je predviđeno da izgradnja prioritetne dionice bude završena do maja iduće godine, ali je ranije najavljeno da će taj rok biti probijen.

Arhitektonsko čudo: Rasponska konstrukcija mosta Moračica (Youtbe, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore).

– Završena trećina rasponske konstrukcije mosta Moračica

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore je ranije saopćilo da radovi na “arhitektonskom čudu” autoputa Bar-Boljare, mostu Moračica, teku u skladu su sa planiranom dinamikom. Nakon izgradnje svih pet stubova i dva oporca mosta, do sada je izliveno preko 299 metara kolovozne konstrukcije, što je skoro trećina ukupne dužine Moračice (960 metara).

Na ovom gradilištu svakog dana radi oko 150 radnika.

Rasponska konstrukcija gradi se kroz segmente, što znači da se sa svakog stuba mosta napreduje i na lijevu i na desnu stranu, ka narednom stubu. Segmenti su dugi od 2,5 do 4 metra i postajaće duži kako se budu približavali sredini mosta, što znači da će i dinamika napredovanja tada biti veća.

Procjene su da će za gradnju rasponske konstrukcije Moračice biće utrošeno oko 30.000 kubika betona, a ugrađeno preko 5.000 tona armature.

Most Moračica postao je simbol crnogorskog autoputa, o kome su izvještavali i vodeći regionalni mediji. Najviši stub mosta visok je 160 metara, dok će raspon od dna korita Morače do kolozovne konstrukcije iznositi oko 200 metara.

Povezane vijesti