Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Nakon skrnavljenja džamije u Gacku uhapšen Danel Rajković

Postupajući po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su na području Gacka Danela Rajkovića, osumnjičenog za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, objavila je BHRT.

Rajković je osumnjičen da je tokom ove godine, u više navrata, putem društvenih mreža upućivao ozbiljne, uvredljive i teške prijetnje, usmjerene na pripadnike bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Tužilaštva.

Rajkoviću se na teret stavlja i da je upućivao prijetnje po život i sigurnost imamu džemata u Novom Gradu i članovima njegove porodice.

Uhapšeni će tokom dana biti predat postupajućem tužiocu koji će, nakon ispitivanja, donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Danel Rajković rođen je 1981. godine u Mostaru, a nastanjen je u Gacku.

Uz napomenu da se radi o uznemirujućem sadržaju BH portal faktor.ba je objavio da je osumnjičeno Rajković izvršio veliku nuždu ispred džamije u Gacku, pa slao poruke imamu Nuhiću. Nakon što je objavljen snimak sa videonadzora ispred džamije ovaj događaj je uznemirio bh javnost, nakon čega je uhapšen.

Ovaj događaj je osudula i Srpska pravoslavna crva (SPC).

Prije nekoliko dana ispred centralne džamije Mehmed age Zvizdića u Gacku Danel Rajković, koji je poznat po konstantnim prijetnjama imamu Emiru efendiji Nuhiću, izvršio je veliku nuždu, a što su zabilježile nadzorne kamere. Rajković je još na slobodi i za sada, bez ikakvih sankcija, nastavlja sa slanjem gnusnih poruka, a očito s riječi prelazi i na djela. Pitanje je šta je sljedeće što bi Rajković mogao uraditi, objavio je faktor.ba, prije hapšenja Rajkovića.

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Gacko Sadet efendija Bilalić kazao je za faktor.ba kako ga je prizor zatekao po dolasku u džamiju.

Nakon što smo pregledali video snimke da utvrdimo o čemu se tačno radi, pozvali smo policiju i pretpostavili smo o kome se radi. Izvjesni Danel Rajković obavio je veliku nuždu pred džamijom. Nakon toga sam dobio poruku od kolege imama Nuhića kojem je Rajković poslao poruku u kojoj je napisao šta je učinio. On je time potvrdio da je to on na snimku”, kazao je Bilalić.

Istakao je kako do sada nisu imali ovakve incidente u svojoj lokalnoj zajednici i da je riječ je o psihičkom bolesniku.

Nas zabrinjava da nakon verbalnih prijetnji kolegi Nuhiću, koji je stotinama kilometara udaljen od njega, sada je počeo da djeluje agresivno. Ne treba zaboraviti da je taj čovjek svojim roditeljima bacio bombu prije nekih 12 godina, te da je svom rođenom ocu nanio teške tjelesne povrede. Policija će ga privesti i pokušat će to povezati vjerovatno sa predmetom koji se već vodi” naveo je Bilalić.

Još jednom je Rajković uputio i strašne prijetnje i vulgarne poruke imamu džemata Blagaj u Bosanskom Novom Emiru Nuhiću.

Nuhić je za Faktor kazao da u srijedu ima razgovor sa nadležnim tužiocem u vezi prijetnji koje je dobijao od Rajkovića.

“Volio bih da se ovo nije desilo, a bojim se da je sada počeo prelaziti sa riječi na djela. Nije mi svejedno, ne znamo šta će dalje biti. Nervozan sam kada znam da je već ranije počinio neka krivična djela – kazao nam je Nuhić.

Glasnogovornica Policijsku uprave Trebinje Vanja Antelj za Faktor je kazala da “policijski službenici postupaju po prijavi”.

Izvor: BHRT, faktor.ba

Povezane vijesti