Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Napad na muftije i apel da se sačuva mir u zajednici

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, Rijaset IZ-e Srbije, saopštio je da su muftija Senad ef. Halitović i njegov zamjenik, Muhamed ef. Demirović verbalno napadnuti u ponoć, između 15. i 16. februara, ispred zgrade Bor u Novom Pazaru, od strane Feha Biševca.

Kako je nezvanično potvrđeno PU Novi Pazar je F.B. odredio pritvor do 48 sati, a protiv njega je podnešena i krivična prijava.

Mešihat IZ-e Sandžaka je na zvaničnoj internet stranici objavio link sa video snimkom tog događaja.

U saopštenju Mešihata IZ-e Sandžake je navedeno da je Feho Biševac već više od godinu dana, uznemirujućim i uvrijedljivim porukama narušava mir muftije Halitovića, zbog čega je protiv njega pokrenuta i tužba pred Okružnim sudom u Novom Pazaru.

“U noći verbalnog napada, zamjenik muftije, ef. Demirović, dovezao je muftiju Halitovića ispred pomenute zgrade u kojoj i živi muftija ali i Biševac. Dok su, ef. Demirović i muftija Halitović, sjedeli u automobilu ispred ulaza, Feho Biševac je naišao svojim vozilom. Zamjenik muftije, ef. Demirović, odmah je krenuo rikvercom kako bi oslobodio prolaz dolazećem automobilu, međutim, kada je Feho Biševac vidio ko je u automobilu preko puta njegovog, počeo je bespotrebno da svira, blica i nervozno maše rukama, zatim i nasrnuo svojim automobilom pokazujući time dodatno neprijateljstvo.Nakon toga Feho Biševac je izašao iz svog i prišao automobilu ef. Demirovića te nastavio da psuje i upućuje pogrdne riječi zamjeniku i muftii Halitoviću.
Muftija i ef. Demirović su, neshvatajući šta Biševac želi od njih, izašli iz automobila i pokušali da ga smire govoreći mu da uđe u zgradu i ostavi se teških riječi. Međutim, Biševac je nastavio vikati iz sveg glasa riječi “ovdje će mrtva glava da padne” dok je pokušavao da izvadi “nešto” iz jakne. Kako bi ga obuzdali i spriječili da nanese neku veću štetu, zamjenik muftije i muftija su ga uveli u ulaz njegove zgrade gdje je naišla i njegova ćerka koja je preuzela svog oca i izvinjavala se zbog njegovih postupaka”, stoji na sajtu Mešihata Sandžaka IZ-e Srbije.

Dodaje se da je iste noći, nakon ovog događaja, dok su muftja i njegov zamjenik prijavljivali slučaj u SUP-u zajedno sa svojim advokatom, Biševac je stigao i počeo prijetiti njihovom advokatu da će ga „spakovati u gepek“ a muftiji i njegovom zamjeniku je prijetio riječima da će mu “platit’ ” i psovao im Allaha u više navrata.

“Biševac je zadržan u pritvoru a protiv njega je podnijeta još jedna krivična tužba pred Osnovnim sudom u Novom Pazaru”, stoji u saopštenju u kojem s.
Mešihat Islamske zajednice Sandžaka apeluje na nadležne organe “da ovaj i slične slučajeve efikasno procesuiraju i reaguju na adekvatan način u skladu sa zakonom, a sve u cilju izbjegavanja novih nemilih događaja i neželjenih posljedica koje mogu proisteći iz istih, te kako bi se sačuvao mir u našoj zajednici”.

Jedan neregistrovani portal blizak Islamskoj zajednici u Srbiji  (IZuS) objavio je faksimil izjave Feha Biševca koju je u svojstvu građanina dao u prostorijama Policijske ispostave PU Novi Pazar i dio snimka sa video nadzora.

Povezane vijesti